Linkuri accesibilitate

Rusia și amplasarea scutului antirachetă american


Vicepreședintele american Joe Biden și președintele Traian Băsescu, la București, în octombrie 2009
Vicepreședintele american Joe Biden și președintele Traian Băsescu, la București, în octombrie 2009

Moscova: planurile de amplasare a 14 interceptoare în Alaska și California reprezintă un motiv nou de „îngrijorare”.


Rusia s-a opus mereu planurilor americane de a instala interceptoare de rachete în România și Polonia, în cadrul scutului NATO în Europa. Dar, Moscova a criticat, luni, și anunțul Statelor Unite că renunță la planurile de amplasare în Polonia a unor interceptoare cu rază de acțiune mai lungă, pentru a le muta în Alaska și contracara amenințările nord-coreene. Tot luni, oficiali americani au călătorit în Polonia pentru a asigura țară că nu este marginalizată și că schimbarea planurilor inițiale nu se face pentru calmarea Rusiei.

Ministerul rus de externe a spus că schimbările făcute de Statele Unite în planurile privind scutul antirachetă în Europa confirmă nevoia unor „asigurări juridice” că sistemul nu este îndreptat împotriva Rusiei. Rusia n-a avut niciodată încredere că scopul scutului antirachetă în Europa este oprirea unor eventuale atacuri cu rachetă din Iran și Coreea de Nord, după cum a insistat Washingtonul.

Acum, Moscova spune că noile planuri, care prevăd amplasarea a 14 interceptoare cu rază lungă pe coasta de vest a Statelor Unite, în Alaska și California, în loc de Polonia, reprezintă și ele un nou motiv de „îngrijorare”. „N-am fost cuprinși de euforie și nu vedem de ce ne-am schimba poziția. Nu este o concesie făcută Rusiei și nu o vedem ca atare”, a declarat presei ruse ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov.

Un alt oficial rus, Serghei Koșelev, șef de departament la Ministerul rus al apărării, a declarat luni seara la sediul NATO la Bruxelles că țara sa vrea mai multe explicații de la americani, pentru a înțelege mai bine plănuitele schimbări.

Inițial, planurile americane pentru Europa prevedeau construirea scutului antirachetă în patru faze, în primele trei urmând a fi amplasate interceptoarele cu rază de acțiune scurtă și medie, iar în faza a patra – cu rază de acțiune mai lungă. Prima fază a sistemului a și fost realizată deja, incluzând interceptoare pe o navă din Mediterană. În faza a doua, urmează a fi amplasate interceptoare în România în 2015, apoi în Polonia, în faza a treia, începând cu 2018.

Dar pentru faza a patra, Congresul american încă nu a prevăzut finanțarea. Vineri, ministrul american al apărării, Chuck Hagel a spus că această fază va fi anulată, ca să fie eliberate resursele necesare pentru fortificarea apărării antirachetă pe coasta de vest a Statelor Unite, pe măsură ce Coreea de Nord progresează pe calea înarmării nucleare.

Oficiali americani au vizitat luni Polonia pentru a o asigura că anularea fazei finale a plănuitului scut european nu o va marginaliza și, mai ales, că nu a fost făcută de dragul Rusiei.

„Pentru Polonia nu există vreo schimbare. Faza a treia a fost rezervată de la bun început Poloniei și rămâne plănuită tot pentru Polonia”, a declarat agenției Associated Press, Madelyn Creedon, asistentă a ministrului american al apărării pentru afaceri strategice globale. „Are finanțare, este stabilită. Acesta a fost planul nostru inițial și nu ni l-am schimbat”, a spus oficiala.
Vorbind luni la Varșovia, sub-secretarul de stat pentru afaceri politice, Wendy Sherman a spus același lucru.

Eforturi din trecut ale administrației președintelui Barack Obama de a schimba programul de apărare antirachetă au atras critici în Polonia. Ea are convingerea că prezența militară americană îi sporește securitatea în eventualitatea că Rusia poate încerca într-o bună zi să domine regiunea din nou.

La o conferință de presă, la Varșovia, Sherman a fost întrebată de un jurnalist polonez dacă noua schimbare a avut scopul să calmeze Rusia. În răspunsul său, ea a notat că secretarul de stat John Kerry și-a informat omologul polonez despre decizia americană înainte de anunțul public. „Rusia nu a fost informată decât după acele convorbiri”, a spus Sherman.

Associated Press notează că oficialii polonez n-au spus mai nimic despre schimbarea planurilor americane, ceea ce ar fi un posibil indiciu că sunt mulțumiți că măcar interceptoarele cu rază mai scurtă de acțiune vor fi desfășurate în Polonia peste cinci ani.

Nici România nu s-a plâns. Ministerul român al apărării a spus luni că sistemul de apărare antirachetă la baza militară Deveselu nu este afectat și va deveni operațional din 2015, conform planului.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG