Linkuri accesibilitate

Moștenirea lui Boiko Borisov


Marș al protestatarilor antiguvernamentali la Sofia
Marș al protestatarilor antiguvernamentali la Sofia

Borisov a lăsat neachitate datorii în valoare de 400 de milioane de euro către sectorul privat.


Spre deosebire de alte țări europene, în Bulgaria postcomunistă demisia unui guvern, fie și sub presiunea unor proteste civice, nu echivalează neapărat cu pierdere de popularitate. Ultimele anchete arată că ratingul partidului centrist „Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei” – GHERB, a crescut în urmă demisiei guvernului Borisov cu 3% în timp ce foștii comuniști, conduși de președintele Partidului socialiștilor europeni Serghei Stanișev au pierdut 2%. O situație, la prima vedere paradoxală. Protestele la care au participat sute de mii de oameni, i-au mobilizat pe suporterii ex-generalului de poliție și bodyguard personal al dictatorului comunist Todor Jivkov.

Aici predomina opinia că Borisov a demisionat pentru că nu a putut face față problemelor economice și sociale. Continuarea guvernării în cele câteva luni până la alegeri în aceste condiții ar echivala cu un eșec sigur. Borisov a preferat să lase cartofii fierți guvernului de tranziție.

Situația financiară este aproape de un dezastru. Rezerva fiscală care în condițiile Consiliului monetar trebuie menținută mai mare de 4,5 miliarde leva (2,3 miliarde euro) se află sub 3 miliarde (1,5 miliarde euro). La o săptămână după instalarea guvernului de tranziție finanțele țării rămân învelite în ceață. Se știe că deficitul este la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani. În februarie veniturile bugetare au fost cu 60 de milioane de euro mai mici fața de cele din ianuarie. A scăzut procentul de colectare de TVA. Opoziția afirmă că în urmă contrabandei de țigări și alcool țara pierde lunar nu mai puțin de 100 de milioane de euro.

De pe acum se știe că veniturile în bugetul pe acest an vor fi insuficiente pentru acoperirea cheltuielilor. Menținerea Consiliului monetar nu permite un deficit mai mare de 3%. În aceste condiții, avertizează opoziția de dreaptă, în curând nu vor exista bani pentru plata pensiilor și ajutorului de șomaj.

Borisov a lăsat neachitate datorii în valoare de 400 de milioane de euro către sectorul privat – în primul rând în domeniul construcțiilor. În acest mod Bulgaria încalcă regulamentul Uniunii Europene pentru rezolvarea problemei plăților întărziate ce a intrat în vigoare cu trei zile în urmă.

În ultimii trei ani numărul șomerilor a crescut cu 400 000. Statistica Uniunii arată că 45% din bulgari trăiesc la limita sărăciei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG