Linkuri accesibilitate

Platforma de cărţi electronice este o bună oportunitate de a atrage tinerii cititori


Ion Bargan: „tot mai mulţi tineri trăiesc în mediul online, folosesc tot mai multe dispozitive, e-readere, tablete, smartphoane şi pentru ei cartea în formă tipărită probabil este şi demodată”.


Ofensiva cărţilor electronice, aşa numitele eBooks, este se pare de neoprit dar nu atât de rapidă pe cât era de aşteptat. Duminică, la Leipzig, în Germania, s-a închis unul din cele mai mari Târguri internaţionale de carte din Europa, care, desigur, a avut şi standuri dedicate numai cărţilor electronice. Statisticile germane arată însă că pentru moment, numai cinci la sută din cititori apelează la formatul electronic.
Timid, cartea electronică îşi croieşte drum şi în Moldova. Recent, Biblioteca pe internet Besseller.md a lansat primele cărţi în format electronic şi primele tablete pentru cititul acestor cărţi; „jucării” electronice ale căror preţuri sar uşor peste o mie de lei. Tamara Grejdeanu a stat de vorbă cu Ion Bargan, iniţiatorul blibliotecii Bestseller.md
.

Ion Bargan: „Noi frecvent am primit mesaje de la tinerii cititori că ar dori să procure ebook-uri, cărţi electronice, mai ales a autorilor şi editurilor din Republica Moldova pentru că noi la acest capitol am rămas în urmă faţă de statele europene, şi prin această lansare practic ne aliniem la această evoluţie a cărţilor, de la cartea tipărită la cartea electronică. În special tinerii cititori care au dispozitive la îndemână cu care obişnuiesc să navigheze pe internet, dar bineînţeles suntem siguri că de aceste cărţi electronice se vor folosi nu doar tinerii dar şi persoanele nai în vârstă.”

Europa Liberă: Pe lângă faptul că, cărţile electronice pot fi găsite oricând şi ele nu se epuizează, ce alte avantaje sunt pentru cititor?

Ion Bargan: „O poţi procura şi citi în câteva minute, instant după achitare cititorul va putea recurge la lectură. Există comoditatea, adică pe un dispozitiv poţi să păstrezi toată biblioteca, oriunde nu te-ai duce, ai cărţile la îndemână. Totodată în contractele pe care le încheiem cu autorii ţi cu editurile prevedem ca preţul cărţilor electronice să fie cu cincizeci la sută mai mic decât preţul de vânzare a cărţilor tipărite deoarece se reduc acele cheltuieli de hârtie, de tipar.”

Europa Liberă: Domnule Bargan, în opinia dumneavoastră, cărţile electronice ar putea face concurenţă editurilor?

Ion Bargan: „Eu consider că editurile sunt cele care vor beneficia de pe urma dezvoltării cărţilor electronice şi nu le vor face concurenţă pentru că noi conlucrăm cu editurile şi aceştia sunt principalii noştri furnizori de cărţi. Noi le digitalizăm la bestseller.md şi le propunem spre vânzare. Bineînţeles că editurile îşi vor păstra rolul principal de a selecta din numărul de autori cele mai bune cărţi, de a le prelucra, de a le redacta pentru ca acestea să fie calitative şi să apară în faţa cititorului la un nivel profesionist.”

Europa Liberă: Dar în ceea ce priveşte autorii, sunt ei interesaţi de această formă de a ajunge la public, sunt predispuşi spre schimbări?

Ion Bargan: „Da, sunt autori care sunt deschişi şi răspund pozitiv la solicitările noastre. Pentru ei este o oportunitate foarte bună de a se concentra mai mult la scrierea de conţinut şi nu la convingerea editurilor de a le publica lucrarea sau căutarea de sponsori. Or, tipărirea unei cărţi este costisitoare în timp ce varianta electronică noi o asigurăm la fără plată. Şi dacă lucrarea este bună şi va avea succes, sunt sigur că marile edituri din Moldova şi nu doar, vor apela scriitorii pentru a cumpăra drepturile de publicare.”

Europa Liberă: Ideea de platformă e-books, cum se încadrează această idee în necesitatea de a promova lectura, despre care se vorbeşte tot mai mult în ultimul timp?

Ion Bargan: „Eu consider că platforma de cărţi electronice este o bună oportunitate şi o bună şansă de a atrage tinerii cititori pentru că tot mai mulţi tineri trăiesc în mediul online, folosesc tot mai multe dispozitive, e-readere, tablete, smartphoane şi pentru ei cartea în formă tipărită probabil este şi demodată, şi această platformă este o modalitate bună pentru ca ei să îmbrăţişeze lectura şi să o găsească modernă. De exemplu în varianta electronică tinerii vor putea evidenţia citatul care le-a plăcut din carte şi să-l distribuie în câteva secunde prietenilor prin twitter sau facebook. Este ceva ce place tinerilor şi cred că este un lucru care va ajuta tânăra generaţie să găsească cărţile autorilor noştri.”

Europa Liberă: Au trecut câteva zile de când a fost lansată platforma, se poate vorbi de acum despre un interes al publicului faţă de cărţile electronice?

Ion Bargan: „Da bineînţeles, noi avem deja primele comenzi de cărţi electronice, este vorba de „Civilizaţii şi tipare istorice” de Neagu Gjuvara, cartea „Şi tu poţi fi bogat” de Ion Varaniţa, autor moldovean şi „Manuscrisul găsit la Accra” de Paulo Coelho, cel mai recent roman al autorului. Avem şi o carte pe care o propunem în mod gratuit „Temă pentru acasă” de Nicolae Dabija. Discutăm cu autori ca să propună pentru anumite perioade cărţile lor în mod gratuit pentru a obişnui cât mai mulţi cititori cu acest nou format de citire, cărţile electronice.”
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG