Linkuri accesibilitate

Judecătoarele corupte de la Tribunalul București (Hotnews, 22)


Reforma justiției s-a operat doar la nivelul legislației (ziare.com).



Presa de luni este dominata de comentarii derspre arestarea a doua judecatoare de la Tribunalul Bucuresti pentru luare de mita. Analistii vad in acest caz dovada coruptiei generalizate din justitie, dar, din fericire, si inrolarea unor procurori, in special procurori anticoruptie, in ofensiva de curatire a sistemului.

Pe site-ul Hotnews si reluat de editia electronica a revistei 22, Dan Tapalaga explica ce anume este frapant in cazul judecatoarelor arestate: mai intai, interceptarile convorbirilor incriminatoare: ele nu mai sunt interceptari telefonice, ci ambientale. Magistratele se fereau, nu mai negociau spaga la telefon, ci in lift, acasa, la birou dar in soapta. Cu alte cuvinte, viata judecatorilor corupti s-a complicat. Acelasi caz demonstreaza ca sistemul de repartizare aleatorie a dosarelor catre instantele de judecata, conceput tocmai pentru a bloca traficul de influenta si achitarea marilor infractori, a fost penetrat. Un simplu grefier s-a dovedit capabil sa manipuleze, contra unor sume impresionante, softul respectiv. Tapalaga remarcă in stenogramele inregistrarilor si un revoltator dispret fata de cei care nu iau mita.

Pe acelasi subiect scrie si Andreea Pora, in 22. Ea considera ca arestarea judecatoarelor Viorica Dinu si Antonela Costache este a doua mare lovitura pe care o primeste corpul judecatoresc, dupa cea din cazul parlamentarului Catalin Voicu. Este poate chiar mai dura, pentru ca se dezvaluie cu precizie traseul coruptiei, caracatita care cuprinde interlopi, grefieri, avocati, judecatori. Se intelege acum bine de ce s-a chinuit atat liderul conservator Dan Voiculescu ca dosarul sau de coruptie sa ajunga la Tribunalul Bucuresti si nu altundeva. Ultimul verdict – o amanare -, a fost dat recent chiar de una dintre judecatoarele arestate. In acelasi timp, arata Pora, e limpede ca judecatorii corupti se tem acum de anchetele Directiei Nationale Anticoruptie si sunt frustrati ca nu se simt integral protejati de venirea la putere a Uniunii Social-Liberale.

Pe site-ul ziare.com, reluat si de revista 22, comentariul Ioanei Ene pune punctul pe „i”: reforma justitiei, despre care presedintele Traian Basescu spunea la un moment dat ca este ireversibila, s-a operat doar la nivelul legislatiei. Reactia corpului inca nereformat al magistratilor s-a vazut dupa venirea la putere a USL, cand instantele teritoriale au tinut sa dea un semnal de izolare a procurorilor inflexibili: au votat pentru excluderea din Consiliul Superior al Magistraturii a Alinei Ghica si a lui Cristi Danilet.

In opinia comentatoarei, miza guvernarii USL s-ar afla in fraza scapata in inregisrari de una dintre judecatoarele arestate: „Nu vezi ca nu conteaza ca a venit USL la Putere. Pentru spaga te leaga". Cu alte cuvinte, sa nu ne mai lege! „Nu stiu cati dintre români realizeaza cat de cumplita este aceasta batalie si cat de mult depinde de ea viitorul Romaniei. Sansa noastra este că macar Bruxelles-ul intelege”, incheie Ioana Ene acest comentariu de pe site-ul ziare.com.
XS
SM
MD
LG