Linkuri accesibilitate

Ungaria: exemplul negativ al modificării Constituției (Dilema veche)


Corupția, principala problemă a vămilor românești, și care intereseaza direct spatiul Schengen, a devenit o realitate imposibil de ignorat (Capital).



România este deja afectata de perceptia europeana asupra situatiei din Ungaria, arata Ovidiu Nahoi intr-un comentariu din Dilema Veche. Modificarile aduse Constitutiei Ungariei de Parlamentul de la Budapesta arunca deja o umbra asupra dezbaterilor de la Bucuresti despre modificarea legii fundamentale a Romaniei. Nu mai conteaza, daca România va adopta sau nu aceleasi solutii de limitare a democratiei, arata Ovidiu Nahoi, conteaza ca deja ele par posibile. Pare posibil ca majoritatea parlamentara sa incerce sa-si compenseze frustrarile fata de Curtea Constitutionala, care i-a dejucat, vara trecuta, intentia de a-l debarca pe presedintele Traian Basescu. Nu este exclus, arata comentatorul, ca aceeasi majoritate sa modifice Constitutiei cu gandul la unele persoane, si nu tinand cont de valorile europene. Daca vrea sa indeparteze riscul de a fi alaturata Ungariei, arata comentatorul de la Dilema Veche, Romania are doar doua cai: sa puna in centrul dezbaterii libertatile si nu rafuielile politice, sau pur si simplu sa lase Constitutia asa cum este si sa se concentreze pe intarirea institutiilor actuale ale statului.

Indignarea Romaniei ca Uniunea Europeana nu o doreste in spatiul Schengen seamana cu atitudinea prietenilor de la tara, care vor sa joace fotbal la oras, dar nu renunta la faulturile grosolane, scrie editorialistul revistei Capital, Aurel Dragan. Coruptia, principala problema a vamilor romanesti, și care intereseaza direct spatiul Schengen, a devenit o realitate imposibil de ignorat. 15% din piata europeana a tigarilor este marfa de contrabanda, venita in spatiul european din tari care nu sunt membre ale Uniunii. „Nu trebuie sa umblam cu capul in pamant, dar nici nu trebuie sa uitam la ce nivel ne aflam. Noi avem nevoie de Schengen pentru eficientizarea transporturilor internationale, nu ei”, reaminteste autorul editorialului din Capital.

Cornel Ivanciuc, de la Academia Catavencu, considera ca a gasit adevaratul motiv pentru care Romania nu este primita in spatiul Schengen: cetatenia acordata prea usor basarabenilor. Legislatia simplificata adoptata de Bucuresti permite transformarea in cetateni europeni a circa un milion de moldoveni anual, in conditiile in care toata Uniunea Europeana naturalizeaza cel mult 750.000 pe an. In plus, noii detinatori de pasaport romanesc adesea nici nu sunt etnici romani, descendenta lor romaneasca poate fi usor fabricata, pe bani, la Chisinau, arata Ivanciuc. Aceste lucruri sunt argumentate de investigatiile facute de publicatia EUObserver și ele au alimentat rapoartele functionarilor din ambasadele occidentale la Chisinau. Este vorba despre acele state care tocmai s-au opus recent intrarii Romaniei in Schengen, arata jurnalistul de la Academia Catavencu.
XS
SM
MD
LG