Linkuri accesibilitate

„Dacă actuala criza politică nu se rezolvă cît mai repede, parcursul european al Moldovei este pus în pericol”


Iolanda Bădiliță în dialog cu europarlamentara Norica Nicolai.



Liberalii europeni sustin varianta negocierilor ca solutie pentru iesirea din criza politica pe care o traverseaza Moldova. Intr-un interviu acordat in exclusivitate corespondentei Europei Libere la Strasbourg, Iolanda Badilita, presedinta delegatiei liberalilor romani in Parlamentul European, Norica Nicolai, declara ca o delegatie a ALDE (Alianta Liberalilor și Democratilor pentru Europa) se va deplasa la Chisinau pentru a pune umarul la constructia unui climat propice negocierilor.

„Am decis aseara [joi] ca o delegatie din care vom face parte si eu si Graham Watson sa ne deplasam la Chisinau in ideea de a discuta nu doar cu actualii liberali, ci si cu fostii nostri colegi liberali, pentru a le arata ca daca vor sa intre in politica mare este nevoie de compromis si de mai multe principii.”

„Daca actuala criza politica nu se rezolva cat de rapid, parcursul european al Moldovei este pus in pericol”, avertizeaza vicepresedinta subcomisiei de securitate si aparare din Parlamentul European.

„Este foarte greu sa negociem Acordul de liber schimb, Acordul de asociere, Acordul de liberalizare a vizelor, si sa discutam cu un guvern demisionar. Este dificil sa ne auto-motivam sa sustinem parcursul european al Moldovei, asa cum se intampla la Bruxelles, cand tara dovedeste o instabilitate politica generata mai mult de orgolii si de principii care vizeaza interesul national.”

Trei nume detin cheia dezlegarii itelor puterii de la Chisinau: Marian Lupu, Vlad Filat si Mihai Ghimpu. Cei trei oameni politici sunt manipulati, este de parere europarlamentara liberala din România.

„Liderii celor trei partide de la Chisinau (doua foste liberale si cel condus de dl Ghimpu) cred ca sunt intr-un fel manipulati de o serie de chestiuni care nu au nici o legatura cu interesul national al Moldovei. Ar trebui sa se apropie si sa continue negocierile cu scopul comun de a continua parcursul european al Moldovei, astfel ca la anul, la Vilnius, sa avem parte de niste decizii in ce priveste Moldova. Apoi se pot gandi si la alegeri anticipate. Insa acum nu, pentru ca atat Moldova cat si alte tari din UE traverseaza o perioada fluida in care increderea in clasa politica a scazut foarte mult. Daca cei trei lideri nu vor sa se descalifice in fata populatiei, ar trebui sa se aseze la masa negocierilor si sa gaseasca o solutie. Fie sa sustina un guvern de tehnocrati, fie sa formeze un guvern politic care sa aiba un singur obiectiv- guvernarea curenta si indeplinirea celor trei obiective nationale.

Nu comunistii sunt piatra de incercare a unor alegeri anticipate, crede Norica Nicolai. Consecintele sunt mult mai profunde si sunt de cautat in cresterea neincrederii populatiei in oferta politica actuala, afirma politicianul european.

Norica Nicolai este şefa delegaţiei PNL din Parlamentul European, membră a Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European şi vicepreşedinte al subcomisiei pentru Securitate şi Apărare.
XS
SM
MD
LG