Linkuri accesibilitate

Wilfried Martens: „suntem gata să mediem, dacă există necesitatea, pentru a menține și restabili Alianța”.


Wilfried Martens, președintele PPE
Wilfried Martens, președintele PPE

Alianța „este fundamentală pentru viitorul Moldovei, care se află foarte aproape de a încheia acorduri foarte importante cu UE”.



Președintele Partidului Popular European, Wilfried Martens a declarat Europei Libere că Alianța pentru Integrarea Europeană din Republica Moldova trece prin „dificultăți interne”, dar trebuie menținută pentru că de aceasta depinde viitorul țării.

Martens i-a vorbit astăzi corespondentului Europei Libere, Rikard Jozwiak, după ce discutase cu premierul moldovean în exercițiu Vlad Filat, care a participat la summit-ul Partidului Popular European la Bruxelles.

„Cred că Alianța pentru Integrare Europeană trebuie menținută, iar domnul Filat trebuie să preia conducerea din nou. Aceasta este poziția noastră și cred că este un lucru esențial”, a spus Martens care conduce una din cele mai influente familii politice europene, la care sunt afiliați și liberal democrații moldoveni ai premierului în exercițiu.

În interviul cu corespondentul Europei Libere, președintele PPE și-a exprimat speranța că Alianța pentru Integrarea Europeană va depăși „dificultățile” prin care trece:

„Am fost martorul a ceea ce s-a întâmplat în Moldova la alegerile recente. Nu trebuie să uităm că Partidul Comuniștilor a avut majoritatea absolută timp de ani și ani. Alianța a făcut apoi alegerea europeană, a încercat și a reușit să obțină o victorie, să aibă o majoritate în Parlament și, de asemenea, să aleagă președintele. Și au reușit. După părerea mea, Alianța trece printr-o dificultate de ordin intern, așa cum se întâmplă în multe coaliții. Ei încearcă să o soluționeze. Nu știu dacă va fi pe atât de simplu pe cât explic eu acum.

Dar suntem gata să mediem, dacă există necesitatea, pentru a menține și restabili Alianța. Ea cred că este fundamentală pentru viitorul Moldovei, care se află foarte aproape de a încheia acorduri foarte importante cu Uniunea Europeană. Moldova este într-adevăr aproape de Uniunea Europeană”, a mai spus Wilfried Martens.

Guvernul moldovean spune într-un comunicat că Vlad Filat le-a vorbit astăzi la Bruxelles popularilor europeni despre situația politică din Republica Moldova. Liberal democratul moldovean s-a arătat încrezător că actuala criză politică va fi depășită iar țara va „menţine vectorul european”.

Comunicatul guvernului mai spune că premierul în exercițiu s-a întâlnit cu numeroși politicieni și oficiali europeni, inclusiv cancelara germană Angela Merkel, președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG