Linkuri accesibilitate

Ministrul moldovean ca șomer...


Un fost ministru poate pretinde ca indemnizație echivalentul a șase salarii.


În vreme ce liderii guvernării demisionare negociază formarea unei noi majorități parlamentare, unii contribuabili se întreabă ce se va alege de miniștrii actualului cabinet, odată ce va fi format altul nou, fie prin negocieri, fie prin alegeri anticipate. Despre condițiile financiare în care se desparte un ministru moldovean de portofoliul lui a încercat să afle detalii Liliana Barbăroșie.

Dacă rămâne şomer, ministrul dintr-un guvern demisionar, precum este cabinetul Filat 2, poate pretinde de la stat echivalentul a şase salarii de funcţie, cu titlu de indemnizaţie pentru pierderea importantei funcţii. Cu un salariu ce este acum în jur de 7 mii de lei, suma se poate ridica, cu tot cu sporul de 20%, la 50 de mii de lei, iar întreaga cheltuială a statului, cuprinzând şi o indemnizaţie ceva mai mică pentru adjuncţi de miniştri, la câteva milioane.

Cu toată indignarea celora care au bombardat astăzi reţelele de socializare cu reproşuri că ar fi imoral ca miniştrii demisionari să pretindă la indemnizaţie, măsura, considerată garanţie socială, funcţionează nu de un an, şi nu de doi, ci tocmai din 1999 când s-a adoptat o lege specială vizându-i pe membrii cabinetului de miniştri. Precizarea a fost făcută de funcţionarii de la Cancelaria de stat, care au mai spus că norma funcţionează indiferent de câtă vreme au deţinut miniştrii această funcţie.

Adică, laolaltă cu cei care au obţinut fotoliul la începutul mandatului, vor putea obţine indemnizaţia şi miniștrii Educației sau Afacerilor Interne, care au deținut această funcție mai puţin de un an sau cel al Tineretului, care în genere a fost numit cu o săptămână înainte de moţiune.

„Oare nu este culmea cinismului?”, se întreba un internaut astăzi pe o reţea de socializare, dând exemplul mamei sale care, după 45 de ani de muncă, are o pensie de 800 de lei. La fel se invoca în acel mesaj faptul că majoritatea funcţionarilor ar fi corupţi şi de aceea nu ar fi moral să ia indemnizaţie de la stat.

Oamenii cărora le-am solicitat părerea pe străzile Chişinăului sunt însă mai indulgenţi cu miniştrii rămaşi fără fotoliu. Iată doar câteva opinii culese la întâmplare:
- „E cam mult 51 de mii. Dacă duceau mandatul până la capăt, da, da' aşa nu-i dus. E banul lor, au muncit, dar indemnizaţia ar trebui să fie proporţională cu timpul aflării în funcţie.”

- „Eu cred că e corect. Fiecare ministru trebuie sa-şi ia banii. E normal şi firesc în orice stat. Dacă cineva e împotrivă, asta e invidie şi lăcomie.”

- „Au responsabilităţi şi riscuri mari, iar salariile sunt foarte mici. Un programator, când termină universitatea, are de două ori mai mult.”

Funcţionari de la Ministerul Muncii precizează că de asemenea avantaje nu vor avea parte însă demnitarii care se vor regăsi în noul cabinet sau vor rămâne să activeze în sectorul bugetar. De exemplu, din guvernul Filat 1, dizolvat în urmă cu câţiva ani din cauza nealegerii preşedintelui, doar jumătate din miniştri au fost înlocuiţi cu alţii. Altă jumătate şi-a păstrat fotoliile.

Rămâne întrebarea dacă la indemnizaţie în general pot pretinde miniştrii dintr-un guvern demis în urma unei moţiuni. Norma prevede expres doar situaţia în care guvernul a demisionat din proprie iniţiativă, a fost reorganizat sau i-a expirat mandatul. Autorităţile încă nu au venit cu o explicaţie clară a acestei circumstanţe.
Previous Next

XS
SM
MD
LG