Linkuri accesibilitate

Francisc, un Papă al premierelor


Papa Francisc, în balconul Bazilicii Sf. Petru
Papa Francisc, în balconul Bazilicii Sf. Petru

În probleme teologice, noul Papă este un conservator şi nu se deosebeşte de predecesorii săi. Numai că fiecare pontificat a venit cu surprizele sale.


Noul Papă este o surpriză, sunt de părere majoritatea comentatorilor: cardinalul argentinian Jose Mario Bergoglio, - Francisc de acum în acolo, - fusese unul din contracandidaţii cardinalului Razinger, viitorul Benedict al XVI-lea, în alegerile din 2005. Se bănuieşte chiar că ar fi fost cel mai puternic contracandidat. Anul acesta însă, după retragerea istorică a Papei Benedict, cardinalul Bergoglio nu se număra printre favoriţi. Dar, ca de multe ori, observatorii şi experţii s-au înşelat. Mai multe de la Ileana Giurchescu:

Francisc, cum indică şi numele pe care şi l-a ales, este un Papă al premierelor: primul sud-american, care însă, fiind de origine italiană, împacă aspiraţiile neeuropenilor cu „pretenţiile” catolicilor pe de vechiul continent; este primul iezuit, membru al celei mai puternice congregaţii din cadrul Bisericii catolice, care a avut în istoria sa o relaţie destul de tensionată cu Vaticanul; şi primul ne-european în ultimii peste o mie de ani.

Poate tot la capitolul premiere se înscrie grija sa recunoscută pentru cei săraci şi marginalizaţi, simplitatea vieţii pe care a dus-o, interesul puţin obişnuit - pentru un cleric - pentru ecologie şi faptul că este un „outsider” al ierarhiei bisericeşti. Spre deosebire de fostul Papa, cardinalul Bergoglio şi-a petrecut viaţa în Argentina, contactul său cu birocraţia Vaticanului fiind sporadică. Şi este exact această birocraţie, Curia (Curtea Romană, aparatul administrativ al Sfântului Scaun), care ar trebui reformată. Speră, în tot cazul, cercurile mai puţin convenţionale, mai puţin ortodoxe din cadrul Bisericii Catolice.


Numai că în probleme teologice, noul Papă este un conservator, mai ales când este vorba de relaţii sexuale între persoane de acelaşi sex, de dreptul femeilor la avort sau de divorţ. Ca să nu mai vorbim de rolul femeilor în Biserica Catolică.

Din acest punct de vedere, Francisc nu se deosebeşte de predecesorii săi, Ioan Paul al II-lea sau Benedict al XVI-lea. Numai că fiecare pontificat a venit cu surprizele sale:

„Este cunoscut drept un cleric simplu şi interesat de ecologie. Dar este un intelectual, cu un doctorat în teologie”, declară Europei Libere Teresa Berger, profesor de studii liturgice la Universitatea Yale.

Cum se va deosebi de Benedict al XVI-lea ?

Greu de spus în acest moment, crede Teresa Berger, dar prima sa apariţie în balconul Vaticanului a trimis semnale puternice: în primul rând faptul că s-a prezentat mulţimii într-o simplă sutană albă, fără a purta vreun însemn al papalităţii. Mai mult, remarcă Teresa Beger, înainte de a binecuvânta mulţimea din Piaţa Sfântul Petru, le-ar cerut celor prezenţi să se roage ei pentru el. În termeni canonici, un semn de extremă umilitate, care-l face simpatic. Şi apropiat de credincioşi, este de părere experta americană.

Misiunea lui Francisc nu va fi simplă, pentru că trebuie să ajute Biserica catolică să iasă din miriada de scandaluri legate de abuzuri sexuale dar şi financiare. La care se adaugă numărul în creştere al credincioşilor care părăsesc biserica. Mai ales în Europa.
Prima apariţie a noului Papă, Francisc, în faţa credincioşilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:38 0:00
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG