Linkuri accesibilitate

Spaţiul virtual, un loc ideal de întâlnire pentru tinerii de pe ambele maluri ale Nistrului. Interviu cu Andrei Iovu, coordonatorul proiectului WE.Bridge al IPP.


Spaţiul virtual, un loc ideal pentru tinerii de pe ambele maluri ale Nistrului de a se întâlni, de a schimba păreri şi de a-şi schimba părerea despre ceilalţi. Este scopul proiectului „WeBridge” care funcţionează în cadrul Institutului de Politici Publice, cu ajutorul financiar al Ambasadei Marii Britanii. Potrivit paginii de internet webridge.md, proiectul vrea să reducă „deficitului de comunicare”. Tamara Grejdeanu a stat de vorbă cu Andrei Iovu, coordonatorul proiectului „WeBridge”.

Andrei Iovu: „Gradul de încredere şi comunicare între tineri în primul rând este determinat de doi factori. Primul este experienţa personală a tinerilor şi al doilea factor nemijlocit reiese din discursul public şi politic. Experienţa personală a tinerilor semnifică socializarea care a avut-o persoana în cauză cu semenii din malul opus. Pe de altă parte avem persoanele care nu au reuşit să stabilească aceste contacte şi aceştia în primul rând tind de a opera cu acele clişee politice sau pur şi simplu să reflecte poziţia părţii pe care o reprezintă. De aceea când am iniţiat proiectul We.Bridge noi am pornit de la ipoteza că încrederea între tineri poate fi creată şi consolidată doar în baza contactelor directe. Tot de aici, din aceşti doi factori anteriori rezultă şi lucrurile comune care ar putea să le discute. Persoanele care au avut o experienţă personală pozitivă cu persoanele de pe malul stâng sau drept de obicei nu văd nici o problemă. După ei, tinerii de pe malul stâng sau drept sunt la fel tineri ca şi ei, adică ei ar discuta sau iar uni aceleaşi lucruri care i-ar uni cu alţi semeni de ai lor. Pe de altă parte persoanele care nu au avut experienţa asta personală de comunicare, de obicei tind să opereze cu anumite stereotipuri sau nemijlocit se încearcă a discuta şi aspectele politice ale conflictului.”

Europa Liberă: Dar există de a mări gradul de încredere, de a stabili pârghii de comunicare ocolind factorul politic?

Andrei Iovu
Andrei Iovu
Andrei Iovu: „Noi prin intermediul proiectului We.Bridge încercăm să ocolim factorul politic, încercăm să ne focusăm pe aspecte care ar unifica nemijlocit tinerii dar totuşi trebuie să fim cumva şi realişti. Dacă vorbim de consolidarea încrederii între maluri, vrem noi sau nu vrem, dacă acest lucru are loc prin prisma unor discuţii oricum se ajunge şi la aspecte politice, din păcate sau din fericire. Lucrul important care urmează să îl înţelegem este faptul că orice discuţie pe marginea subiectului transnistrean este pozitivă atât timp cât ea este una constructivă, atât timp cât aceste discuţii scot în prim plan opiniile tinerilor.”

Europa Liberă: Dar sunt deschişi ei să îşi exprime propria poziţie, să vină cu propria apreciere atunci când discută cei de pe malul drept şi cei de pe malul stâng al Nistrului?

Andrei Iovu: „Din păcate se observă o tendinţă că tinerii de pe malul stâng tind să fie mai rezervaţi privitor la expunerea poziţiei proprii în ceea ce ţine de soluţionarea conflictului, în ceea ce ţine de viitorul acestor două maluri. Probabil acest lucru este determinat nemijlocit de situaţia politică din regiunea transnistreană. Eventual poziţia lor ar contravine într-un fel sau altul poziţiei oficiale şi atunci există şi acea presiune socială. Pe de altă parte tinerii care deja s-au integrat în viaţa de pe malul drept al Nistrului, de obicei nu au asemenea rezerve.”

Europa Liberă: Atunci când vorbim despre o deschidere spre dialog care lipseşte din partea celor de pe malul stâng al Nistrului, de exemplu, atunci cum am putea noi să-i îndrumăm spre dialog?

Andrei Iovu: „Ce am putea face noi pentru a încuraja o exprimare mai liberă, probabil de a crea mai multe platforme şi mai multe evenimente în care tinerii vor avea ocazia să se întâlnească, să călătorească pe cele două maluri, să vadă că viaţa lor şi problemele lor sunt de fapt comune, în ceea ce ţine de angajarea în câmpul muncii, întemeierea unei familii, comunicare, stabilirea de relaţii.”

Europa Liberă: Pentru că aţi reuşit să stabiliţi o comunicare cu cei din stânga Nistrului, aţi auzit vocea lor, poate nu în mare parte dar a unora dintre ei, care este atmosfera care domină, sunt ei predispuşi spre schimbare?

Andrei Iovu: „O bună parte dintre tineri aş spune într-adevăr că sunt dispuşi spre schimbare, deoarece ca să fim empatici, să ne gândim, tinerii din regiunea transnistreană se află într-o situaţie destul de dificilă, mai ales cei care nemijlocit continuă studiile în acea regiune. Majoritatea dintre ei care locuiesc şi învaţă în regiunea transnistreană tind să îşi vadă viitorul în afara graniţelor, în mare parte în Federaţia Rusă. Foarte mulţi vociferează faptul că trăim într-un stat nerecunoscut, obţinem un document de studii care nu este recunoscut şi acest lucru afectează destul de mult. Acest lucru într-adevăr reprezintă o povară destul de serioasă şi determină ca o bună parte din tineri să se gândească încotro să o apuce. Foarte puţini dintre ei îşi văd nemijlocit viitorul în regiunea transnistreană, deoarece ei nu văd într-un fel sau altul care va fi statutul acestei regiuni.”
XS
SM
MD
LG