Linkuri accesibilitate

Premierul Filat în vizită la Bruxelles; Comerţul liber cu UE şi regiunea transnistreană; Consiliul UE după respingerea bugetului


Astăzi în Moldova şi în lume.

Premierul Vlad Filat va fi la Bruxelles pentru summitul Partidului Popular European, din care face parte şi PLDM. O reuniune la care va prezenta situaţia actuală din Moldova. Şi tot la Bruxelles, Filat va participa la negocierile cu Uniunea Europeană privind acordul de liber schimb. Delegaţia Republicii Moldova este condusă de viceministrul de externe Natalia Gherman, iar actuala rundă de negocieri durează până vineri.

La Chişinău, Transparency International Moldova discută declaraţiile de avere pe care funcţionarii publici le fac sau nu, iar Expert-Grup va analiza efectele posibile ale acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană asupra relaţiilor şi negocierilor cu Transnistria.

La Bruxelles începe reuniunea la nivel înalt a şefilor de stat şi guvern din Uniunea Europeană, la o zi după ce Parlamentul European a respins bugetul multianual al Uniunii. În schimbul unui vot pozitiv, Parlamentul cere o serie de ajustări care vor fi negociate până la mijlocul acestui an.

La Moscova, preşedintele rus Vladimir Putin se întîlneşte cu lierul palestinian Mahmud Abbas, în timp ce preşedintele Letoniei, Andris Berzins este la Kiev, în Ucraina.

Comisara europeană pentru coordonarea politicii externe, Catherine Ashton, vizitează Kosovo, unde se întîlneşte cu premierul Hashim Thaci şi lideri ai partidelor parlamentare, o vizită care se înscrie în negocierile sârbo-kosovare, mediate de Uniunea Europeană. Scopul discuţiilor este de a rezolva problema recunoaşterii independenţei Kosovo, dar şi cea a majorităţii sârbe din nordul Kosovo, care refuză să recunoască autoritatea guvernului de Pristina.
XS
SM
MD
LG