Linkuri accesibilitate

Majorarea a fost sprijinită de toate fracţiunile parlamentare. Ce temei au speculaţiile că majorarea ar pregăti terenul alegerilor generale anticipate?

Parlamentul a votat unanim săptămâna trecută pentru a majora salariile primarilor cu 35 la sută. Cum acest vot a avut loc la 2 zile de la cel pentru demiterea guvernului Filat, s-a speculat că partidele parlamentare ar începe pregătirea terenului de alegeri anticipate în care primarii le-ar fi utili. Diana Răileanu s-a interesat dacă speculațiile au temeiuri mai solide decât simpla coincidență a celor două evenimente.

Potrivit modificărilor adoptate de Parlament, salariile majorate ale conducătorilor administraţiilor locale vor varia între 9500 lei, cât va primi primarul Chişinăului, şi 5 mii de lei – salariul unui primar dintr-un sat cu mai puţin de 1500 de locuitori.

Majorarea a fost sprijinită de toate fracţiunile parlamentare, iar primarii urmează să ridice inclusiv suma care rezultă din recalcularea lefii de la 1 ianuarie.

Ivan Para
Ivan Para
Recalculările salariale ale primarilor figurează doar pe hârtie, or aşa cum ne-a spus primarul localităţii Tigheci, Leova, Ivan Para, până în prezent nu a fost informat despre cum şi când vor fi oferiţi aceşti bani:

„Dacă este scris de la 1 ianuarie 2013 este salutabil şi îmbucurător. Despre recalculări am discutat şi la Congresul Autorităţilor Locale din Moldova, dar despre varianta definitivă a recalculărilor nu am fost anunţaţi că se face de la 1 ianuarie.”

Ivan Para, aflat deja la al treilea mandat, a participat în alegerile locale ca şi candidat independent. Faptul că nu face parte dintr-un anume partid politic i-a îngreunat activitatea, mai ales atunci când a trebuit să obţină finanţare pentru anumite proiecte locale.

Ivan Para: „Se fac distribuirile în bază de un anume colorit politic. La momentul actual, în comparaţie cu anii precedenţi, a realiza un proiect este destul de problematic, deoarece încă nu ajunge primarul din mediul rural la Chişinău, acolo telefonul lucrează, este aşteptat, căutat în listă şi dacă îl găseşte pe primarul dat atunci el are soluţionarea problemei, dacă nu, i se spune să vină mâine, poimâine sau la anul. Partidele, după câte cunosc, la momentul aprobării bugetului, din punct de vedere politic, distribuie anumite mijloace financiare care se împart în localităţile în care au întâlnit o susţinere electorală mai bună. Deci, au beneficiat colegii de susţinere financiară ca să facă reparaţie capitală la Casele de Cultură, la sistemele de încălzire, drumuri în varianta albă şi altele.”

Europa Liberă: Dar a început, să zic aşa, campania electorală în teritoriu. Voalat?

Ivan Para: „Deci, se simte presingul politic, piedicile care se pun şi mai multe.”

Apartenenţa politică a primarilor nu este blamabilă, consideră analistul politic Cornel Ciurea, ci mai degrabă împărţirea resurselor financiare în baza acestei apartenenţe:

Cornel Ciurea
Cornel Ciurea
Cornel Ciurea: „Nu putem exclude politicul din viaţa oamenilor. În campanie, în mod normal, primarul trebuie să-şi servească propriul partid şi eu personal nu aş blama acest lucru, pentru că trebuie să ţinem cont şi de faptul că partidul depune eforturi pe parcursul anilor pentru a atrage primarul de partea sa.”

Europa Liberă: Dar cum vedeţi împărţirea finanţării în funcţie de coloratura politică?

Cornel Ciurea: „Iată acest lucru nu trebuie să existe sau să existe într-o măsură cât mai mică. Vă referiţi probabil la fondurile adiacente, pentru că prelevările directe din buget nu ţin cont de apartenenţa politică, dar evident că orice partid politic găseşte modalităţi pentru a-şi favoriza primarii prin finanţări colaterale care tot vin din buget.”

În ce măsură apartenenţa politică a primarilor din ţară poate dăuna unei bune administrări locale, am insistat să aflu de la directorul executiv al Congresului Autorităţilor Publice Locale, Viorel Furdui:

Viorel Furdui
Viorel Furdui
„Acest sistem de mulţi ani şi-a dovedit ineficacitatea. De regulă, de acest sistem beneficiază doar o parte din cei mai apropiaţi guvernării, în schimb un număr foarte mare de primari cu principii, cu caracter, se afla în afara acestor finanţări care îţi permit să rezolvi unele probleme din localitate. Plus la aceasta, acest sistem este dăunător deoarece el nu stimulează pe cei mai activi dar stimulează aşa numitul clientizm politic, care nu este benefic pentru dezvoltare în general”.

Totuşi, Viorel Furdui, evită să facă o legătură directă între majorarea salariilor primarilor şi pregătirea terenului pentru eventuale alegeri anticipate, or spune el, deseori, în cârcă primarilor se pun o sumedenie de sarcini.
XS
SM
MD
LG