Linkuri accesibilitate

Felia electoratului de dreapta se îngustează tot mai mult (D. Petruți/Info-Prim Neo)


Buchea legii și realitatea merg pe linii paralele (Timpul).


Editorialul “La show Chirtoacă se pricepe”, semnat de Valentina Basiu în “Adevărul”, se ocupă de prestaţia liberalului Dorin Chirtoacă din faţa camerelor de luat vederi, în contradicţie totală, aşa cum sugerează autoarea, cu prestaţia sa de Primar General al Chişinăului. „În loc să ne servească periodic show-uri… mai bine s-ar duce în stagieri la Sibiu, să înveţe de la Klaus Iohanis ce înseamnă să fii primar. Acolo chiar şi cu mai bine de un deceniu în urmă se spălau străzile – pavate, nu asfaltate, şi se udă florile puse pe balustradele instituţiilor publice sau pe stâlpi”, îi reproşează jurnalista edilului. Capitala europeană trebuie condusă altfel, mai scrie ea, făcând aluzia la o promisiune electoral a acestuia.

Reporterii cotidianului se mai ocupă astăzi de administrarea în exces a analgezicelor cu pericol pentru viaţa micuţilor. Articolul porneşte de la un nou caz în care o fetiţă de trei ani mai nu a decedat în urma acestei probleme. Şi de litigiile tot mai frecvente din jurul companiilor de asigurare. Se pare că odată cu apariția crizei economice, acestea refuză tot mai des să-şi despăgubească clienţii. Este invocat cazul unei femei din Chișinău, care s-a ales cu dosar penal după ce a cerut două mln. de lei despăgubiri unei companii de asigurări la care soţul ei decedat în accident se asigurase de astfel de tragedii.

„Economist” trece în revista rezervele FMI faţă de iniţiativa guvernului, extreme de salutată de agricultori şi despre care vă relatam ieri dimineaţă, de a introduce un impozit consolidate în agricultură care să înlocuiască altele şase existente până acum. Reprezentantul permanent al FMI la Chişinău, Tokhir Mirzoev, a spus ieri, la o întâlnire a agricultorilor cu speaker-ul, că introducerea impozitului unic limitează posibilitatea de a reglementa situaţia agenţilor economici în funcţie de rezultatele anuale. Economia nu-şi poate permite aşa schimbări, este de părere reprezentantul FMI.

Agenţia de ştiri Info-Prim Neo îl citează pe directorul general al Institutului de Marketing şi Sondaje IMAS, Doru Petruţi, care a susţinut zilele trecute într-o emisiune televizată că felia electoratului de dreapta se îngustează tot mai mult. Sociologul e de părere că partidele din fosta Alianţă pentru Integrare Europeană ar putea fi sancţionate de către alegători în cadrul unui eventual scrutin.

Directorul IMAS crede că populaţia caută un vinovat, pentru că răbdarea a ajuns la limită, iar în unele cazuri nu o mai are şi în cazul unor alegeri anticipate, populaţia va găsi nu doar un singur vinovat, ci mai mulţi, iar aceştia s-ar putea să fie în mare de pe partea dreaptă politică.

Reporterii cotidianului „Timpul” au ajuns la concluzia că în Republica Moldova a devenit o normalitate ca buchea legii și realitatea să meargă pe linii paralele. Astfel se întâmplă și cu etichetele de pe produsele alimentare care deseori sunt atât de minuscule, încât consumatorul nu reușește să descifreze ce ingrediente conține și care este termenul de valabilitate a produsului.

Solicitat de Timpul, Alexandru Cuzimuc, directorul Agenției pentru Protecția Consumatorilor, a declarat că „recent, în Parlament a fost propusă o inițiativă legislativă care prevede o mărime standard a etichetelor de pe produse”. După părerea reporterilor, nu există însă siguranța că această iniţiativă va fi aprobată, iar până atunci, consumatorii vor mai fi nevoiți să cumpere cu ochii închiși produse de pe tejghelele magazinelor.

Despre aşa numitul fenomen al „reîntoarcerii fără speranță” scrie astăzi “Timpul” într-un articol despre migraţie. „Reîntoarcerea aici, în țara cea săracă din Europa, a celor care au plecat recent sau mai demult, este un vis. Cei care au plecat, deși le este greu, e criză, nu doresc să revină. Vor să-și ia și copiii cu ei, acolo, în alte țări străine, dar ,,primitoare”. Acolo caută căi de supraviețuire. Reîntoarcerea se amână...”, constată o profesoară pe paginile ziarului.
XS
SM
MD
LG