Linkuri accesibilitate

Festivalul Filmului Francofon în Moldova


Doina Pînzaru: „la noi în ţară în cinematografe foarte rar sunt proiectate producţii franceze”.


La sfîrşitul săptămînii viitoare începe editia a 13-a Festivalului filmului francofon. Filmele selectate vor fi prezentate la Chisinau, dar si Tiraspol si la Bălţi. Printre regizorii ale căror filme vor putea fi vizionate sunt fratii Dardene, premiaţi cu Palme d'Or la Cannes in 2011 şi Radu Mihăileanu, regizorul francez originar din Romania. Alla Ceapai a stat de vorbă cu Doina Pînzaru, directoarea Centrului Media-TECH din cadrul Aliantei franceze.

Europa Liberă: Organizaţi cea de-a 13 ediţie a Filmului Francofon în Moldova, prin ce se deosebeşte această ediţie de cele precedente? Care este noutatea ediţiei din acest an?

Doina Pînzaru: „În 13 ani de existenţă Festivalul Filmului Francofon, organizat de Alianţa Franceză în Moldova cu sprijinul Ambasadei Franţei la Chişinău, a devenit un eveniment important pentru toţi francofonii şi francofilii din Republica Moldova. Ca şi în anii precedenţi, în 2013, Zilele Francofoniei vor fi marcate prin acest important rendez-vous cinematografic.

Timp de o săptămână toţi cei îndrăgostiţi de cultura franceză sunt invitaţi să pătrundă în universul francofon graţie proiecţiei în câteva cinematografe a 12 filme recente. Cea mai importantă noutate a acestui an sunt însăşi filmele care dezvăluie unele aspecte ale societăţii noastre. Prin comedii, drame, filme de animaţie şi de acţiune programul din acest an va împărtăşi publicului bucuriile, îndoielile, temerile şi speranţele bărbaţilor şi femeilor ancorate în realitatea ţărilor francofone.

Cu regret, o noutatea nu prea bună e faptul că Festivalul nu va putea fi organizat în acest an la Cahul şi Ungheni, întrucât cinematografele în care organizam evenimentul s-au închis în acest an.”

Europa Liberă: Dar, totuşi, ştiu că filmele franceze vor fi ecranizate nu doar la Chișinău, dar şi la Balti, şi Tiraspol, de ce este importantă această extindere a acestor evenimente în afara capitalei?

Doina Pînzaru: „Organizarea Festivalului Filmului Francofon şi în alte oraşe decât la Chişinău este firească,
dar şi importantă în același timp. În primul rând prin faptul că publicul francofon nu-l găsim doar în capitala ţării, dar şi la Bălţi, şi Tiraspol. Spre exemplu, în Tiraspol publicul care vine la Festival este foarte numeros şi acest fapt se datorează inclusiv celor 30 de şcoli în care se predă limba franceză. Cât priveşte oraşul Bălţi nu trebuie să uităm că bazele francofoniei în Moldova au pornit anume de acolo, de la Universitatea de Stat Alecu Russo, dar şi de la liceul Mihai Eminescu din Bălţi.”

Europa Liberă: Din câte am văzut în programul Festivalului, filmele sunt relativ recente, din 2009, 2010, 2011. Filmele au fost într-un fel selectate astfel încât să fie mai aproape de publicul din Moldova sau cum le-aţi selectat?

Doina Pînzaru: „Într-adevăr, este vorba mai întâi de toate de filme recente şi care au fost premiate la diverse festivaluri şi care se bucură de o mare popularitate printre cinefili. De asemenea trebuie să spun că selecţia a fost făcută astfel încât să fie proiectate filme pentru toate vârstele - de la cei mici până la cei adulţi. De aceea fiecare dintre cei care vor veni la Festival sperăm noi că îşi va găsi un film pe gustul său fie unul de acţiune, fie o dramă sau fie un film de animaţie pentru cei mici.”

Europa Liberă: Puteţi să ne spuneţi cum reacţionează publicul din Moldova la filmul francez, e cerut acest film?

Doina Pînzaru:
„De fiecare dată filmele care au fost proiectate în cadrul Festivalului Filmului Francofon în Moldova au fost foarte mult apreciate. Dovada a fost întotdeauna sălile cinematografelor pline, uneori chiar arhipline. Noi ne explicăm acest fapt, această cerere înaltă faţă de filmele proiectate în cadrul Festivalului prin faptul că la noi în ţară în cinematografe foarte rar sunt proiectate producţii franceze. De aceea noi suntem siguri că sunt oameni care aşteaptă cu nerăbdare Festivalul, vin din prima zi chiar de la inaugurare şi noi suntem foarte bucuroşi pentru acest fapt.”

Europa Liberă: În condiţii de criză economic se mai găseşte timp şi resurse pentru a îmbunătăţi colaborarea culturală moldo-franceză?

Doina Pînzaru: „În primul rând trebuie să spunem că vocaţia primară a Alianţei Franceze este ca să promoveze cultura francofonă şi de aceea indiferent de condiţiile sau de diversele obstacole pe care le întâmpinăm instituţia îşi mobilizează resursele astfel încât evenimente importante precum este şi Festivalul Filmului Francofon să nu fie excluse, adică să fie organizate sistematic şi ne-am dori să ajungem până la cea de-a 100 ediţie a Festivalului.”
XS
SM
MD
LG