Linkuri accesibilitate

NATO în Afganistan, între două constrângeri


Președintele afgan Hamid Karzai și secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen, Kabul, 4.03.2013
Președintele afgan Hamid Karzai și secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen, Kabul, 4.03.2013

Chiar și săptămâna trecută, comandantul ISAF Joseph Dunford a trebuit să-și ceară scuze după ce forțe ale NATO au ucis din greașeală doi copii




La mai puțin de doi ani pînă la retragerea din Afganistan, NATO se află într-o poziție din ce în ce mai dificilă în această țară, unde, după 11 ani de intervenție militară, opoziția islamistă a celor botezați generic cu numele de talibani continuă să crească.

Mai mult, poziția NATO a devenit și mai dificilă după ce președintele afgan Hamid Karzai a acuzat zilele trecute forțele occidentale că in realitate încurajează menținerea Afganistanului intr-o stare de instabilitate pentru a putea sa-si mențină prezenta acolo.

Karzai a acuzat chiar statele unite că ar întreține contacte zilnic cu liderii talibanilor. Asta a dus la o rară intervenție publica a șefului rudelor ISAF (International Security Assitance Force), forța internațională condusă de NATO, generalul Joseph Dunford, care a mers pînă la a nega explicit faptul că forțele internationale s-ar afla în contact cu talibanii.

Duminică, Karzai anulase conferința de presă prevăzută cu șeful Pentagonului, Chuck Hagel, aflat in capitala afgană.

In ultimul an, Karzai, a cărui poziție rămâne foarte fragilă si al cărui viitor dupa retragerea forțelor occidentale e incert, a fost din ce in ce mai critic vizavi de aceștia, in vreme ce făcea exact lucrul de care ii acuză acum, si anume: gesturi ademenitoare in direcția talibanilor.

Țările NATO au in acest moment circa 90.000 de soldati in Afganistan, dintre care 60.000 de americani. Retragerea acestor forțe e prevăzută a avea loc pînă la sfarsitul anului viitor, 2014, cand vor rămâne, ca o prezență permanenta, doar 10% din efectivele actuale.

România are aproape 2000 de militari in Afganistan, bazate in special in sudul turbulent al talibanilor, din care, de asemenea, vor rămâne probabil mai puțin de 200.

Impiedicat să facă declarații politice, NATO, prin intermediul asa-numitei ISAF in cadrul căreia forțele sale operează în Afganistan, se află într-o situație din ce în ce mai dificilă și vizavi de populația afgană, tot mai nemulțumită de numărul de civili care mor în urma operațiunilor militare. Chiar și săptămâna trecută, același comandant ISAF Joseph Dunford a trebuit să-și ceară scuze după ce forțe ale NATO au ucis din greașeală doi copii.

Există și critici inverse ale prezenței militare occidentale, care estimează că ea nu putea fi eficace din start. Ca o simplă comparație: în Kosovo, în momentul maxim al prezenței militare străine, se înregistra un militar la fiecare 40 de locuitori, în vreme ce în Afganistan e de un militar la fiecare 400 de oameni.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG