Linkuri accesibilitate

R. Moldova - o entitate din ce în ce mai imprevizibilă (Evenimentul zilei)


Interviuri cu liderul liberal Crin Antonescu (Adevărul, Gândul)


Comentariul saptamanal al lui Mircea Mihaies din Evenimentul zilei se ocupa de situatia din Republica Moldova. Tara e vazuta ca „o entitate din ce in ce mai imprevizibila, unde orice experiment ideologic straniu tinde să devină posibil. Mircea Mihaies nu intelege regresia spre comunism. Citam: „Moldovenii n-au scuza politologilor occidentali care, în prostia/ticăloşia lor, pot pretinde că iluminata dogmă „n-a fost bine aplicată”, şi că ar fi cazul să i se mai dea o şansă. Moldovenii, ca şi românii, au fost serviţi din abundenţă cu bucatele colhoznicilor îndoctrinaţi cu Marx, Engels, Lenin şi Stalin. Se pare că nu s-au săturat” (am incheiat citatul). Comentatorul se declara dezamagit, daca nu chiar ingrijorat, si de pozitia Comisiei de la Venetia, care a considerat ca legea de interzicere a folosiriii simbolurilor comuniste in Republica Moldova incalca drepturile omului si libertatea de exprimare”. Astfel, spune Mihaies, „o molimă ideologică virulentă, care a exterminat peste o sută de milioane de oameni, beneficiază de o inexplicabilă clemenţă”.

Daca saptmana trecuta a fost plina de iesiri la rampa ale premierului Victor Ponta, acum liberalul Crin Antonescu, co-liderul Uniunii Social-Liberale, isi ia revansa. Declaratiile pe care le-a facut la o dezbatere despre modificarea Constitutiei organizata de o universitate privata sunt preluate de mai toate ziarele si site-urile de stiri politice. Antonescu spune ca nu va accepta ca premisă a modificarilor ce se vor aduce Constitutiei referendumul constitutional din 2009, dar sustine totodata ca refrendumul este luat in considerare. Cum? Nu se dau detalii. La referendumul din 2009, s-a votat pentru introducerea in Constitutie a formulei de Parlament unicameral cu maximum 300 de membri. Presedintele Traian Basescu a reamintit acest lucru intr-o alocutiune tinuta la Academia Romana, si a spus ca orice modificarea a Legii fundamentale care nu ia in considerare vointa poporului, exprimata prin referendum este "eronata si nedemocratica", citeaza Hotnews.

Crin Antonescu a acordat de asemenea un amplu interviu, in doua parti, ziarului Adevarul. In prima parte, publicata azi, se refera mai ales la perspectiva reafilierii doctrinare a PNL la Partidul Popular European, un scop insa nu tocmai apropiat.

Interviu cu Crin Antonescu si in Gandul. Intrebarile tintesc aici mai precis, spre tensiunile apărute intre PNL si Partidul Social Democrat. Motivul pare sa fie politica de racolare in PNL a unor politicieni din alte partide: primarul Sibiului, Klaus Iohannis, dar și doi democrat-liberali importanti, Sorin Frunzaverde, mai demult, si Mihai Stanisoara, recent. Antonescu da asigurari colegilor pesedisti ca nu e ceva impotriva lor, spune insa ca nu are de ce sa-i consulte. Oricum, considera ca USL este un proiect care va dura cel putin pana in 2016, se arata in interviul consemnat de ziarul electronic Gandul.
XS
SM
MD
LG