Linkuri accesibilitate

Unii mai răi ar spune că PSD face jocul Moscovei cu privire la Moldova (Evenimentul zilei)


Cum a distrus Uniunea Social-Liberala credibilitatea României (România liberă).



„Evenimentul zilei” isi tine la curent cititorii cu situatia din Republica Moldova. Este consemnat avertismentul formulat de oficiali de la Bruxelles că tara nu trebuie sa renunte la reformele democratice daca vrea sa continue parcursul european.

Catherine Ashton, Inalt reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, si Stefan Fule, comisarul pentru extindere, au indemnat partidele sa se aseze la masa consultarilor pentru a gasi cat mai rapid solutia crizei.

Un alt articol din „Evenimentul zilei” pomeneste cele doua nume vehiculate la Chisinau pentru postul de prim ministru: ministrul de externe Iurie Leanca si primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca. In cazul unor alegeri anticipate, este insa posibila victoria comunistilor, arata analisti politici din Republica Moldova, la care face referire si „Evenimentul zilei”.

Ziarul preia de pe platforma Vocile dreptei un comentariu semnat de Andrei Badin, in care este pusa in discutie atitudinea guvernantilor de la Bucuresti fata de criza politica din Republica Moldova. Partidul Democrat, al lui Lupu și Plahoniuc, este fratele mai mic al Partidului Social Democrat de la București, iar Corlățean și Hrebenciuc s-au implicat în primirea acestui partid în grupul socialist european și în Internaționala Socialistă, unde Ponta si Lupu sunt acum vicepresedinti, scrie Badin. De ce atunci nu face uz de influența sa premierul Victor Ponta, dar si ministrul sau de externe Titus Corlățean, pentru a-i convinge pe socialistii europeni să scape Moldova din zona de influența rusească? ”Unii mai răi, scrie jurnalistul, ar spune că PSD face jocul Moscovei”.

Dar nici raporturile puterii de la Bucuresti cu Uniunea Europeana nu sunt in faza cea mai promitatoare. In „România libera”, Cristian Câmpeanu detaliaza cum a distrus Uniunea Social-Liberala credibilitatea Romaniei. O bruma de credibilitate, castigata cu greu, arata comentatorul, care evoca atat concursul de imprejurari care a facut ca Statele Unite sa puna umarul la admiterea Romaniei in Uniune, dar si eforturile guvernarilor anterioare, in special in domeniul justitiei, in perioada ministeriatului Monicai Macovei. Din pacate, arata comentatorul „României libere”, decizia de amânare pe termen nedeterminat a intrării României în Schengen consemnează oficializarea unei politici de neîncredere faţă de România.

La Bucuresti, subiectul Schengen a fost inchis de premierul Ponta cu formula „am făcut tot ce am putut”. „N-a ieşit, mai băgăm o fisă”, completeaza Andrei Luca Popescu, de la „Gândul”. El spune ca bariera politica ridicata de europeni in calea aderarii Romaniei la Schengen poate nu e lucrul cel mai drept, dar asta e politica, si nu Germania are nevoie de România, ci România vrea acces liber la pieţele şi facilităţile din spatiul european.
XS
SM
MD
LG