Linkuri accesibilitate

De ce nu sînt luate în seamă femeile din politica moldovenească


Geta Burlacu, Carisma, Olga Tira în campania „Din inimă: branduri de Moldova”.
Geta Burlacu, Carisma, Olga Tira în campania „Din inimă: branduri de Moldova”.

Femeile ar putea fi bune negociatoare în situaţia actuală de conflict, dar nu prea s-au dat bărbații.




După ce scandalul mediatic cauzat de memorabila vânătoare din rezervaţia Pădurea Domnească a degenerat într-o criză politică, mai multe deputate din parlamentul Republicii Moldova s-au oferit să participe la masa de negocieri alături de liderii şi fruntaşii partidelor de la guvernare. Numai că oferta aceasta a rămas fără răspuns spune deputata din partea partidului democrat, Stella Jantuan. Parlamentara este de părere că puterea de influenţă a femeii este minimă atât timp cât partidele nu au o structură democratică internă şi este ascultată doar poziţia liderului:

„Atunci când spiritele sunt atât de încinse la bărbaţii politicieni, chiar cea mai înţeleaptă femeie, indiferent, este politician sau pur şi simplu este o femeie, nu cred că ar putea acum foarte mult influenţa. Au încercat femeile, a fost şi o scrisoare semnată de către toate femeile deputate din AIE către liderii noştri, dar văd că nu prea s-au dat bărbaţii, s-au aplecat cu urechea.”

Aceeaşi poziţie este susţinută şi de deputata liberală, Corina Fusu care susţine că femeile ar putea fi bune negociatoare în situaţia actuală de conflict, doar că deocamdată acestea sunt ţinute departe de masa tratativelor:

„Consider că femeile ar trebui reprezentate şi la aceste negocieri pentru că ele ştiu mai uşor să îşi calce pe orgoliu, că femeile întotdeauna pun mai presus de carieră buna înţelegere şi împăcare. Eu am propus un apel către toate doamnele deputate, un apel către conducerea alianţei, ca să se aşeze la masa de negocieri, să nu se mai atace, să pună mai presus de interesul personal şi de partid interesul cetăţeanului.”

Faptul că femeile sunt subreprezentate în legislativ le împiedică să influenţeze cumva luarea deciziilor, spune deputata liberal-democrată, Elena Frumosu, astfel încât vocea părţii minoritare se conformează celei majoritare:

„Dimensiunea de gender nu-şi poate afla locul şi mai ales şi mai ales că suntem prea puţine pentru a influenţa. Exerciţiul democratic de vot este cunoscut şi recunoscut de pentru toţi, şi în fracţiune şi la nivel de parlament, deci minoritatea se supune majorităţii, atât timp cât suntem în minoritate, nu prea putem influenţa.”

Pe de altă parte deputata comunistă Violeta Ivanov este de părere că nu atât poziţia minoritară le împiedică pe femei să se impună, ci mai curând poziţia liderului de partid care nu agreează prea multe discuţii:

„Femeile deputate se străduie şi fac tot posibilul. Cam greu astăzi de influenţat bărbaţii. Dar femeile pot să ajungă mai adânc la inima cetăţeanului de rând şi să le adune într-un act legislativ. În politică, cam greu, deoarece aici mai mult cred că prevalează linia de partid, interesele.”

În opinia deputatei, pentru ca opţiunile femeilor să fie auzite atât în cadrul fracţiunilor în particular dar şi în parlament, ele ar trebuie să fie sprijinite de întreaga echipă, or tocmai în asemenea situaţii bărbaţii nu dau dovadă de solidaritate. De altfel actuala guvernare şi-a asumat angajamentul ca până în 2015 femeile să constituie o cotă de 30 de procente din corpul de legislatori.
XS
SM
MD
LG