Linkuri accesibilitate

Diaspora din Praga: „Ne pare rău că aleşii poporului nu dau dovadă de mai multă capacitate de negociere”


Opinii culese de Irina Gotișan.



Moldovenii stabiliţi la Praga nu rămân indiferenţi faţă de instabilitatea politică din Republica Moldova. Unii din ei vor să revină acasă, alţii mai stau pe gânduri, însă ceea ce-şi doresc cu toţii este ca cei dragi, rămaşi în ţară, să aibă acelaşi nivel de trai pe care îl au ei în inima Europei.

Diana Tcaci, împreună cu soţul ei, sunt de trei ani în Cehia şi chiar dacă este angajata unei companii franceze, gândul să revină, cândva, acasă nu o ocoleşte:

„Este descurajant şi nu voi nega că planificăm să ne întoarcem acasă într-o bună zi, dar până ce, nu e este cazul şi ne pare foarte rău pentru concetăţenii noştri care au rămas acasă şi se luptă cu incertitudinea şi, practic, lipsa progresului dacă tot se schimbă conducerea din an în an.”

Studentul la doctorat, Diomid Revenco, specializat într-un domeniu îngust al industriei alimentare spune că nu şi-ar găsi de lucru dacă ar reveni acasă, dar acesta nu este singurul motiv pentru care a ales să locuiască în altă ţară.

Diomid Revenco
Diomid Revenco
„Lumea, chiar şi în Chişinău, e indiferentă, eu nu văd proteste în Chişinău sau pur şi simplu marşuri. Eu fiind aici la distanţă, din păcate nu pot să fac nimic, nu o să ajute obsolut cu nimic dacă eu o să merg în faţa ambasadei şi o să protestez.”

Soţii Tatiana şi Andrei Medvedev spun că în ciuda problemelor politice, doar în Moldova se simt acasă.

„Oriunde am merge suntem străini, dar patria este patrie, acolo ne sunt părinţii, oricât de bine ar fi în “exil”, în ciuda de problemelor politice, care au loc periodic, ţara rămâne ţară.”

„În ce priveşte politica ne-am dori, desigur, o anumită stabilitate şi ne dorim să ne întoarcem acasă, aici doar muncim, aici nu suntem nimeni, dar acolo suntem acasă.”

Sergiu Leahomschi, medic, spune că dacă vor fi anticipate, va merge la vot.

„La urnele de vot voi merge, desigur, pentru cine să votez, deocamdată, nu ştiu, dar la urnele de vot voi merge.”

Rodica Stegărescu
Rodica Stegărescu
Rodica Stegărescu, preşedinta asociaţiei moldovenilor din Cehia „EuroMoldova” crede că discordiile politice îşi pun amprenta şi pe imaginea moldovenilor din afară.

„Ca cetăţeni simpli, noi ne străduim să prezentăm ţara într-o imagine cât mai frumoasă, iar în momentul în care trei sau patru persoane îşi pun interesele personale mai presus decât interesele ţării, desigur, că ne afectează şi imaginea noastră ca moldoveni.”

Natalia Bejan, are un masterat la Praga şi este consultantă la o companie locală, ea spune că îşi doreşte ca şi părinţii şi prietenii ei, de acasă, să se bucure, cel puţin, de acelaşi nivel de trai pe care îl are ea aici.

Natalia Bejan
Natalia Bejan
„Atunci când cetăţenii îşi dau votul, cu speranţa că este un vot corect şi că, cel puţin, în următorii patru ani nu vor mai trebui să vină la urne, ceea ce în RM nu se întâmplă deja de multă vreme, pentru că suntem tot timpul în alegeri. Îmi pare rău de faptul că persoanele pe care noi le alegem şi care sunt la conducere nu dau dovadă de mai multă putere de negociere.”

Fie că îşi doresc ca, într-o bună zi, să revină acasă, fie că deja s-au stabilit aici, moldovenii din Praga îşi doresc ca votul lor să nu fie irosit.
XS
SM
MD
LG