Linkuri accesibilitate

Fostul premier social-democrat din anii 1990 revine la Praga în calitate de președinte al Cehiei


Zeman a promis în campanie să dea mai multă atenție costurilor sociale ale politicilor de austeritate.


La Praga a depus astăzi jurământul noul președinte al Cehiei, Milos Zeman, câștigătorul primelor alegeri prezidențiale directe din istoria țării. Detalii în relatarea lui Mircea Țicudean.

Milos Zeman a depus astăzi jurământul cu mâna pe un exemplar istoric al Constituției în sala Vladislav a Castelului din Praga, unde își are sediul președinția. În vârstă de 68 de ani, de profesie economist, fostul premier social-democrat din anii 1990 revine în prim-planul vieții politice după zece ani în care a dus o viață de pensionar tipic într-o casă de la țară din estul Cehiei.

Milos Zeman a câștigat în ianuarie primele alegeri prezidențiale prin vot direct din Cehia, țară în care șeful statului era ales în mod tradițional de parlament. În turul al doilea, decisiv, l-a învins pe ministrul de externe Karel Schwarzenberg, într-o neașteptată competiție a celor mai vârstnici candidați din cei nouă ai primului tur.

Zeman a promis în campanie să oblige actualul guvern de centru-dreapta să lupte cu corupția și să dea mai multă atenție costurilor sociale ale politicilor de austeritate. Criticii lui spun însă că promisiunea electorală este demagogică, mai ales că șeful statului are puteri constituționale reduse.

Pentru Uniunea Europeană instalarea lui Zeman la președinția cehă este binevenită, dată fiind reputația eurosceptică a celui pe care-l înlocuiește: Vaclav Klaus. Milos Zeman s-a prezentat mereu ca un euro-optimist și a promis să arboreze în sfârșit steagul UE la castelul praghez – ceea ce Klaus a refuzat în cele două mandate ale sale.

Popularitatea lui Vaclav Klaus, aproape nulă în Europa, a suferit o lovitură grea și pe plan intern grație amnistiei pe care a anunțat-o cu ocazia Anului Nou. Criticii lui Klaus au spus că decizia a avut în primul rândul rostul să oprească cercetarea penală în multe cazuri de corupție și înșelăciune, nimicind șansele victimelor de a obține dreptatea și eventuale compensații. Aseară, în ultimul discurs televizat ca președinte, Vaclav Klaus a respins din nou aceste critici.

Klaus a spus că învinuirea că ar fi ajutat corupții să rămână în libertate este „dezgustătoare” și a pus nerezolvarea dosarelor respective pe seama unei justiții prea lente.

Plecarea lui Klaus de la Castel după zece ani de președinție este umbrită acum de plângerea penală cu valoare mai degrabă simbolică depusă împotriva lui de un grup de senatori de stânga, nemulțumiți de amnistie și de amânarea de către Klaus a semnării unor tratate europene.

Ieri, în centrul Pragăi, sute de oameni au sărbătorit sfârșitul mandatului lui Klaus, aruncând în râul Vltava o efigie a lui – o aluzie la un obicei popular de „înecare a iernii”, sub forma unei păpuși, la începutul primăverii.

Noul președinte Milos Zeman s-a prezentat mereu alegătorilor ca un om din popor, nu lipist de păcatele lui: de exemplu dragostea pentru băuturile tari – mai demult „becherovka”, acum șlibovița, și fumatul. O altă pată de culoare a președinției lui va fi că, după toate probabilitățile, nu va avea la castel o primă doamnă, ci o primă-fiică. Zeman nu trăiește cu soția lui, iar fiica s-a numărat printre membri cei mai activi ai echipei sale electorale și dorește să-și ajute tatăl mai departe.
XS
SM
MD
LG