Linkuri accesibilitate

Îşi dau oare seama guvernanţii că ţara pe care o conduc seamănă cu un fel de ţarc sufocant ?Unul din miturile cu care guvernanţii au tot hrănit masele de la 1991 încoace e abolirea vizelor şi posibilitatea de a circula prin mirifica Europă. La început, mulţi au aşteptat miracolul acesta, acum cred că puţini mai visează. Oamenii cu scaun la cap şi-au dat seama că aşteptarea ar putea să fie foaaaarte lungă şi au acţionat în consecinţă.

Oamenii au început să-şi facă cetăţenie străină, mai cu seamă românească. De ce să aştepţi o veşnicie posibilitatea de a călători prin Europa, dacă poţi să obţii în cîţiva ani paşaportul românesc? Şi consulatul României din Chişinău a fost luat cu asalt de cohortele de moldoveni dornici să vadă străinătatea. Cîţi o fi ei, moldovenii care au cetăţenie română? Mii, zeci de mii sau sute de mii? Asta nu ştim, dar e de presupus că nu e vorba de o mînă de oameni.

Uitîndu-te la toate răsturnările şi vînzolelile din arena politică autohtonă, te întrebi: îşi dau oare seama guvernanţii că ţara pe care o conduc seamănă cu un fel de ţarc sufocant şi fac ei cu adevărat ceva pentru apropierea de Europa? Răspunsul ar putea să fie afirmativ dacă ne gîndim la sloganurile cu care sîntem bombardaţi mereu. Dar dincolo de sloganuri, se întrezăreşte vreo mişcare reală spre ieşirea din ţarc? Asta nu mai e sigur.

Acum cîteva zile, ministrul ceh de externe Karel Schwarzenberg a spus foarte clar că nu poţi deveni membru al UE şi nici nu poţi realiza înţelegerile cu UE dacă nu duci la bun sfîrşit reformele. Aud oare acest mesaj politicienii puşi pe ciorovăială? E puţin probabil. Şi apoi ei au paşapoarte diplomatice şi circulă în voie prin Europa.

Dacă lucrurile vor evolua în aceeaşi direcţie, e foarte posibil ca în curînd mai toată populaţia activă a Moldovei să-şi facă paşapoarte străine. Şi vor rămîne numai cu buletine şi paşapoarte autohtone doar o mînă de oameni în etate care nu pot călători din motive lesne de înţeles. Cam asta e situaţia.
XS
SM
MD
LG