Linkuri accesibilitate

Dr. Sergiu Carpovici: „ne promit bani pentru instrumentariu, dar nu ne dau niciodată nimic.”


Diana Răileanu abia s-a întors de la Rezina, unde a constatat într-un spital, ca vizitatoare, nu ca pacient, că uneori lucrurile se pot schimba în bine dacă oamenii își doresc asta foarte mult.

În ultimii ani Spitalul raional din Rezina se poate lăuda cu o reputaţie tot mai bună. Chiar dacă nu e locul cel mai dorit, oamenii nu ezită să accepte internarea. Medicii au şi o explicaţie: comfortul din saloane îi fac pe mulţi dintre pacienţi să uite că au venit aici să se trateze.

Raisa Oancea
Raisa Oancea
Asistenta medicală Raisa Oancea spune că administraţia instituţiei a reuşit să modernizeze mai multe încăperi ale spitalului apelând la ajutorul donatorilor internaţionali şi al oamenilor de afaceri din localitate.

„Clădirea a fost veche, cu pereţi văruiţi ca pe timpuri, dar acum ni s-a introdus o sală de terapie intensivă şi ni s-a făcut reparaţie, dar era o sală cu pereţii văruiţi ca înainte, ne-o schimbat podurile.”

Europa Liberă: Dar pacienţii ce zic?

„Pacienţii sunt mulţumiţi. Care vin prima dată la noi în spital şi sunt din alt raion, din Camenca, din Râbniţa, spun că e foarte frumos. S-a schimbat mult.”

Elizaveta Pistrui, o femeie de 70 de ani, parcă nu-i vine să creadă câte s-au schimbat în ultimii ani în spitalul raional Rezina:

Elizaveta Pistrui
Elizaveta Pistrui
„Nu era aşa de frumos. Acum îmi pare că e remont mai bun, mai frumos. Da era bun şi atunci că ne primeau, ne lecuiau, păcat aş avea înaintea vracilor, a doctorilor, a surorilor şi a sanitărcilor, dar acum e mai bine faţă de cum era. Mulţumim Domnului că m-o ajutat şi m-o pus la loc şi mi-au pus capelniţă.”

Directoarea spitalului, Maria Florea, spune că atunci când a acceptat funcţia de director al spitalului raional Rezina, şi-a propus să îmbunătăţească serviciile pe care instituţia le
Directoarea Maria Floarea
Directoarea Maria Floarea
oferă pacienţilor. Tot atunci a înţeles că se poate baza doar pe propria insistenţă pentru a face rost de bani pentru reparaţii.

Bunăoară, recent, prin intermediul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” au fost reparate secţiile de reanimare şi traumatologie. Astăzi, Maria Florea, este în cautarea finanţării pentru reparaţia secţiei de chirurgie a spitalului:

„Las să vadă cum este, că e nevoie de reabilitare. De asemenea, am avut noroc că în secţie ne-a vizitat o parte din consilierii locali şi i-am adus în secţie ca să vadă că este nevoie de reparaţie. Pentru a termina 7 saloane e nevoie de 280 de mii de lei.”

Europa Liberă: Dna Florea, dar fără banii din proiect aţi fi reuşit să faceţi aceste reparaţii?

„Nici într-un caz. E foarte costisitor şi spitalul nu era în stare.”

Şi chirurgul Sergiu Carpovici, speră cât mai curând să se poată lăuda cu o secţie renovată, mai ales că încăperile de aici nu au fost reparate din 1984:

Chirurgul Sergiu Carpovici
Chirurgul Sergiu Carpovici
„Tot de atunci ne promit, ne promit, facem reparaţii cosmetică numai cât de cât, da ei ne promit parale, ne promit bani pentru instrumentariu, dar nu ne dau niciodată nimic.”

Europa Liberă: Dar reparaţie cosmetică ce înseamnă?

„Că mai dăm pe undeva cu var, mai schimbăm o teracotă care s-a stricat, mai dă pe undeva oleacă de boială, podelele care sunt de lemn în saloane le mai repară şi mergem înainte.”

În ultimii ani, spitalul din Rezina a devenit alternativa pentru pacienţii din stânga Nistrului. Cifrele vorbesc de la sine: din 500 de mame care au decis să nască anul trecut la maternitatea din Rezina, o sută sunt din regiunea transnistreană a ţării.
XS
SM
MD
LG