Linkuri accesibilitate

PCRM: „Unica soluţie de a depăşi această criză politică o constituie alegerile parlamentare anticipate”


Grigore Petrenco: „Acest Parlament nu mai reflectă voinţa poporului, nu mai reflectă dispoziţia societăţii”.



După demiterea de marți a guvernului prin moțiunea de cenzură partidele Alianței au spus mereu că încă ar putea ajunge la un acord care să înlăture spectrul alegerilor anticipate. Partidul care a dărâmat guvernul, al comuniștilor, crede însă că aceste speranțe sunt deșarte și că o nouă alianță a acelorași partide ar fi o pierdere de timp. Așa i-a spus Lilianei Barbăroșie deputatul comunist Grigore Petrenco.

Europa Liberă: Unii se întreabă care e următoarea mişcare a PCRM şi se gândesc că eventual aţi putea să încercaţi cu PLDM să daţi jos speaker-ul Parlamentului.

Grigore Petrenco: „Toate speculaţiile, ale diferitor forţe politice, politicieni, că noi vom face coaliţie cu PD sau cu PLDM pentru evitarea alegerilor parlamentare anticipate sau pentru crearea unui guvern tehnocrat sunt nişte speculaţii ieftine, care nu au nimic absolut cu realitatea.

Unica soluţie, unica posibilitate de a depăşi această criză politică, dar şi cea economică şi socială din Republica Moldova o constituie alegeri parlamentare anticipate. Această guvernare totalmente s-a discreditat şi s-a compromis. Nu văd cum este posibilă o alianţă a contrabandiştilor, bandiţilor, tâlharilor, corupţilor şi acestea nu sunt cuvintele noastre, ci cuvintele lor despre ei înşişi.

Eu nu văd cum poate fi creată o asemenea alianţă şi cum poate fi ea o Alianţă pentru Integrare Europeană. Dacă o să apară o iniţiativă privind demisia preşedintelui Parlamentului eu sunt absolut convins că noi o vom susţine. Noi nu o dată am încercat să-l revocăm din funcţie pe preşedintele parlamentului şi sunt destule motive pentru a face acest lucru.”

Europa Liberă: Dar acum care ar fi aceste motive? Doar PD a votat recent o moţiune de cenzură Guvernului împreună cu comuniştii.

Grigore Petrenco: „Eu zis că dacă o să apară o asemenea iniţiativă eu cred că noi o vom susţine.”

Europa Liberă: Dar PCRM nu pregăteşte o asemenea iniţiativă?

Grigore Petrenco: „Noi avem mai multe iniţiative deja înregistrate în Parlament. Şi dacă nu greşesc avem deja o asemenea iniţiativă înregistrată, dar care nu a fost examinată.”

Europa Liberă: Care îl vizează pe domnul Lupu?

Grigore Petrenco: „Da. De aceea dacă va exista o voinţă politică sigur că o vom sprijini. Actualmente noi trebuie să facem tot posibilul ca acest Parlament nelegitim, care trebuia dizolvat încă la începutul anului trecut, să fie acum dizolvat şi să fie anunţate alegeri parlamentare anticipate.

Acest Parlament nu mai reflectă voinţa poporului, nu mai reflectă dispoziţia societăţii şi partidele de la guvernare cunosc foarte bine acest lucru. Ei se tem de alegeri parlamentare anticipate, dar altă ieşire din situaţia nu este.

Toate speculaţiile precum că aceleaşi partide vor accede în Parlament şi va fi aceeaşi balanţă de forţe sunt nişte presupuneri. Unele partide din actuala guvernare abia trec pragul de 4 %. PD poate nici să nu treacă pragul şi în general PD nu este un partid.”

Europa Liberă: Vă referiţi la nişte date din sondaje?

Grigore Petrenco: „Mă refer la datele sondajelor interne realizate de PD. Şi cunosc foarte bine acest lucru că ei riscă sau au toate şansele să nu treacă în viitorul Parlament. De aceea ei încearcă să propună tot felul de noi alianţe sau guverne tehnocrate. Oricum orice guvern este unul politic, nu există guverne tehnice.”

Europa Liberă: De ce nu aţi face acum o alianţă ca să nu se ajungă la alegeri anticipate şi să formaţi un guvern tehnocrat? Pentru că ulterior s-ar putea să fiţi nevoiţi tot cu cineva din ei să faceţi o alianţă.

Grigore Petrenco: „Noi nu avem de gând să facem alianţe cu nici o formaţiune politică din actuala guvernare. Ei nu se deosebesc unul de altul prin nimic. Pe parcursul acestor trei ani ei singuri au arătat cine de fapt sunt ei.”

Europa Liberă: Aţi avut vreo înţelegere cu PD după ce au votat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului?

Grigore Petrenco: „Nu există nici un fel de înţelegere cu nimeni. Şi nu vor exista nici un fel de înţelegeri privind crearea diferitor guverne tehnice sau tehnocrate. Acestea sunt nişte trucuri înaintate de anumiţi politicieni de la guvernare care vor să se menţină la putere prin crearea unor asemenea guverne tehnocrate, de salvare a naţiunii. Unica ieşire din această criză sunt alegerile parlamentare anticipate.”

Europa Liberă: Şi dacă se produce o minune şi partidele din actuala guvernare se înţeleg şi formează un guvern tehnocrat.

Grigore Petrenco: „Dacă ei creează o nouă alianţă va fi şi mai puţin viabilă. Şi AIE 2 din start a fost una nefuncţională şi nu a avut nici o şansă. O nouă alianţă cred că va avea aceeaşi soartă. Soluţia este alegeri anticipate. Republica Moldova trebuie să se debaraseze de asemenea politicieni ca Plahotniuc, Filat, Ghimpu şi tot anturajul lor.”
XS
SM
MD
LG