Linkuri accesibilitate

Premierul Ponta „se comportă ca un pompier care caută să stingă un incendiu înainte ca el să izbucnească” (Hotnews)


„PNL şi PSD cumpără PDL la bucată” (Evenimentul zilei).


Evenimentul zilei informeaza despre intrevederea presedintelui moldovean Nicolae Timofti cu liderii celor trei partide din Alianta pentru Integrare Europeana. Simona Maties, care semneaza, face precizarea ca liderii nu au facut declaratii la sfarsit, iar presedintele Timofti a spus „nu voi ceda presiunilor”, dar nu a dat niciun fel de ananunte. Articolul reaminteste ca liderul liberal Mihai Ghimpu a amenintat ca va cere demiterea sefului statului daca acesta il va nominaliza din nou pe liberal-democratul Vlad Filat sa formeze un nou guvern. La Chisinau, Alianta pentru Integrare Europeana a fost practic desfiintata o data cu adoptarea motiunii de cenzura, dar chiar si in aceste conditii, nu se profileaza inca variante clare de majoritate parlamentara, se mai arata in Evenimentul zilei.

„PNL şi PSD cumpără PDL la bucată”, scrie Mircea Marian in acelasi cotidian, referindu-se la dezertarea prim-vicepresedintelui democrat-liberal Mihai Stanisoara la partidul condus de Crin Antonescu. Jurnalistul spune ca fenomenul era previzibil, s-a mai intamplat si intre 2001 si 2004, cand au dezertat din Partidul Democrat de atunci lideri marcanti. Ceea ce e nou in actuala etapa este ca racolarea de PDL-isti in tabara puterii se face pe fondul unei concurențe la sange intre Partidul National Liberal si Partidul Social-Democrat, care, crede Mircea Marian, se pregatesc de ruperea Uniunii Social-Liberale. La momentul, respectiv, va fi cruciala ponderea in Parlament a fiecarui partid.

Si Dan Tapalaga, de la Hotnews, vede lucrurile in aproximativ aceeasi lumina. Doar aceasta competitie ar putea justifica stridenta campanie de imagine pe care si-a pus-o in functiune premierul Victor Ponta, intr-un moment absolut neelectoral. Talapaga are o urmatoarea ipoteza: „Victor Ponta pare ca se teme sa nu fie sacrificat, la o adica, de propriul partid, la mica intelegere cu liberalii si cu Dan Voiculescu (dupa modelul Basescu, care l-a sacrificat intr-un final pe Boc atunci cand a devenit lest pentru partid).” Pe scurt, premierul „se comporta ca un pompier care cauta sa stinga un incendiu inainte ca el sa izbucneasca”.

In revista 22, Cosmin Alexandru observa ca atitudinea antioccidentala a devenit politica de stat in Romania, nu mai e niciun dubiu. El se intreaba insa cât de reprezentativă este această orientare pentru populația României si aduce in discutie acea parte a electoratului care a sprijinit la ultimele alegeri Uniunea Social Liberala. Multi alegatori constata acum ca nu au facut cea mai buna alegere. Presupunerea, admite Cosmin Alexandru, se bazeaza insa mai mult pe intuitie decat pe date sociologice.
XS
SM
MD
LG