Linkuri accesibilitate

AFP: consiliul UE nu va discuta admiterea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen


AFP relatează că România și Bulgaria vor primi astăzi o nouă lovitură în ambiția de a se alătura spațiului de liberă circulație Schengen, din care ar fi trebuit să facă parte de doi ani. Surse din președinția irlandeză a UE au spus agenției franceze că la reuniunea miniștrilor de interne și ai justiției din țările UE nu se va discuta primirea în Schengen a celor două țări balcanice. Săptămâna aceasta ministrul de interne al Germaniei a spus că dacă românii sau bulgarii vor aborda astăzi extinderea spațiului Schengen, Berlinul o va bloca prin veto.

Pe de altă parte, unul din raportorii Parlamentului European în problema Schengen, socialistul Ioan Enciu a reamintit, într-un interviu cu Europa Liberă, că primirea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen este una din priorităţile declarate ale preşedinţiei irlandeze.

Inițial, România și Bulgaria, membre în UE din 2007, urmau să adere la spațiul de liberă-circulație în martie 2011. Mai mulți membri vechi ai UE au amânat mereu primirea, insistând ca ambele țări să-și ducă la capăt mai întâi reformele din justiție, să reducă nivelul corupției și al criminalității organizate.
XS
SM
MD
LG