Linkuri accesibilitate

Omniprezenţa mediatică a lui Victor Ponta


Prof. Alexandru Călinescu, vorbind la RFE
Prof. Alexandru Călinescu, vorbind la RFE

… este în tot mai accentuat contrast cu bilanţul guvernului pe care îl conduce.


Apetenţa nesăţioasă a primului ministru Victor Ponta pentru apariţiile la televiziune începe să devină legendară. Premierului pare să-i fi intrat în sînge obiceiul de a face seara turul posturilor TV, unde dă lungi interviuri sau participă la talk-show-uri alături de colegii săi de alianţă politică. În timpul zilei intervine de mai multe ori, dînd declaraţii pe cele mai diverse subiecte. Ai zice că e mereu cu o trupă de reporteri pe urmele lui, pregătiţi în orice clipă să-l filmeze şi să-i înregistreze mesajele adresate naţiunii. Cheamă liota de ziarişti şi la şedinţele guvernului, încît îl vedem în direct cum, autoritar, dă indicaţii preţioase sau pune la punct, cu ironie acidă, vreun ministru care şi-a permis să mişte în front.

De parcă toate astea n-ar fi fost de ajuns, săptămîna trecută am asistat la o nouă escaladă a ofensivei mediatice. Pe lîngă apariţiile – să le zicem – obişnuite – Victor Ponta a fost prezent şi prin intermediari. Într-o seară, vedetă a fost mama premierului, vorbind cu tandreţe despre adolescenţa viitorului mare bărbat politic. În seara următoare, am aflat punctul de vedere al soţiei, Daciana Sîrbu-Ponta, europarlamentar. Şi ca să nu ne scape nicio nuanţă, cei doi soţi au apărut împreună la o emisiune de varietăţi, acolo unde de regulă se produc mai ales vedete de muzică uşoară şi manechine sau creatori de modă.

Omniprezenţa premierului, flancat acum şi de familie, este în tot mai accentuat contrast cu bilanţul guvernului pe care îl conduce, la aproape un an de la venirea la putere a coaliţiei social-liberale. României i-a fost refuzată, din nou, intrarea în spaţiul Schengen. Economia este în degringoladă, mari combinate chimice şi siderurgice sînt în faliment, investiţiile străine au scăzut semnificativ în 2012. În ce-l priveşte strict pe Victor Ponta, el rămîne cu o gravă problemă morală, legată de furtul intelectual din teza de doctorat. Dar nimic din toate acestea nu zdruncină încrederea în sine a primului ministru. Nu îl aşteaptă, în viitorul apropiat, nici o confruntare electorală, are în spate o majoritate parlamentară covîrşitoare, controlează toate pîrghiile administrative. Numai aşa se explică exhibiţionismul său mediatic, practicat cu un soi de euforică inconştienţă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG