Linkuri accesibilitate

Cum se vede de la Rezina criza politică din capitală


„E de vină Parlamentul şi Guvernul şi toată verhuşka care este deasupra, fiindcă norodul lucrează, o ales, da ei nu se împacă unul cu altul…”


La o zi după demiterea guvernului condus de Vladimir Filat, Diana Răileanu a mers la Rezina să afle ce cred localnicii despre căderea executivului din capitală şi despre riscul organizării unor alegeri anticipate?

La Rezina, oraş aşezat pe malul râului Nistru, puţini dintre trecători au vrut să-şi irosească timpul, cum spun ei, vorbind despre politicienii „de la capitală”:

„Păi, dragă, nu ştiu, nu am când.”

„Eu, o femeie bătrână, nu vă pot spune nimic în politică.”

„Nu mă interesează chestii de politică.”

„Mă întrebaţi pe mine, da nu ştiu eu în Rezina ce şi cum...”

Efim Cuzuioc, un pensionar cu care am stat de vorbă pe scările spitalului din Rezina mi-a înşirat motivele din cauza cărora oamenii din localitate dau a lehamite din mână când aud de căderea guvernului:

„E de vină Parlamentul şi Guvernul şi toată verhuşka care este deasupra, fiindcă norodul lucrează, o ales, da ei nu se împacă unul cu altul, fac o zarvă şi nu ştiu care e mai mare şi care e mai tare. Şi Ghimpu, şi Filat, şi dl Lupu, toţi s-au amesticat şi au făcut o caşă care nu ştiu la ce o să iasă.”

Europa Liberă: Dar de alegeri anticipate?

„Niciodată nu trebuie şi nimeni nu se va duce la alegeri dacă vor fi anticipate!”

Europa Liberă: De ce?

„Ei nu se înţeleg acolo, da noi trebuie să îi alegem. Pierdem o mulţime de bani, pentru ce?”

Un alt rezinean, Vasile Marsejnîi, susţine că în ultimii ani problemele localnicilor mai degrabă s-au înmulţit, decât s-au rezolvat şi iată de ce:

„Când erau comuniştii la putere furau şi ei şi dădeau voie şi la norod să trăiască, dar acum tot se fură. De aceea trebuie de făcut un guvern care, într-adevăr, să fie pentru oameni, dar ei nu înţeleg lucrul acesta. Lupu o intrat ca să aibă post înalt, Vlad Filat ca să aibă bani mulţi, Ghimpu moare de ciudă că o rămas deputat de rând, iar la Plahotniuc se vede că se termină banii de prin Kazahstan şi Rusia şi aici, la noi în Moldova, se poate de făcut foarte mulţi bani. Ce am simţit eu că au venit miliarde în Moldova? Da ele nu-s. Să le fi împărţit la fiecare câte o sută de dolari sau euro, măcar cumpăram de foc pe iarnă.”

Deşi au avut păreri împărţite despre motivele care stau la baza neînţelegerilor de la vârful puterii, asupra unei concluzii localnicii din Rezina au căzut de acord: Republica Moldova nu are nevoie de alegeri anticipate.

„De alegeri deja suntem sătui. Ce folos că atâţia ani am ales preşedintele şi cu mare ce l-au ales? Nu se înţeleg între ei, care a furat mai mult, care mai puţin. Ar fi bine să aleagă tineri, pentru că ei ştiu ce le trebuie oamenilor”, este explicaţia Tatianei, o femeie între două vârste.
Previous Next

XS
SM
MD
LG