Linkuri accesibilitate

Reacții la moartea președintelui Venezuelei, Hugo Chavez


Vladimir Putin a spus că Chavez a fost „un bărbat neobișnuit și puternic”, China că Chavez a fost „un mare prieten”, iar Iranul că a fost „un martir” răpus de o „boală suspectă”.



Venezuelenii se află în doliu în urma morții liderului lor, Hugo Chavez, care s-a stins din viață la 58 de ani după o luptă de doi ani cu cancerul. Alexandru Eftode prezintă în rezumat câteva reacții internaționale la moartea liderului socialist care a condus Venezuela timp de 14 ani.

Decesul a fost anunțat noaptea trecută la televiziunea venezueliană de vicepreședintele Nicolas Maduro, ales de Chavez să-i fie succesor: „La ora 4:25 în această după amiază, la 5 martie, Comandante, președintele Hugo Chavez Frias a murit. Îi vom simți lipsa până în ultima zi a vieților noastre, dar îi vom duce mai departe cauza și o vom face cu hotărâre. Poporul nostru să știe că moștenirea democratică, revoluționară, anti-imperialistă și socialistă a lui Comandante este dusă mai departe cu fermitate și loialitate absolută”.

Pe străzile Caracasului după anunțul morții lui Chavez
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:47 0:00

Chavez a fost unul din cei mai stridenți lideri socialiști ai Americii Latine care criticase ceea ce numea „imperialismul” Statelor Unite. Moartea sa este descrisă de alți lideri regionali drept ”o mare pierdere”.

Un aliat apropiat al lui Chavez, președintele Ecuadorului Rafael Correa a declarat trei zile de doliu național în țara sa.

„Oriunde te-ai afla, dragă Hugo, angajamentul nostru este astăzi, mai mult ca niciodată, să nu dăm un pas înapoi de la îndeplinirea viselor tale care sunt și ale noastre: visul unei Venezuele libere, fericite, demne și suverane; unui Ecuador echitabil, just, al unei Bolivii, unei Nicarague, Cube, Argentine, Brazilii, al unei Patrii Mari la care au visat luptătorii pentru libertate. De acolo de unde ești, dragă Comandante, numai spre victorie, mereu!”

Condoleanțe au fost transmise de toți liderii regionali, inclusiv de președinta Braziliei cu rădăcini de stânga Dilma Rousseff, în ciuda divergențelor pe care țara ei le-a avut cu Chavez: „Pentru Venezuela, Chavez a fost fără îndoială un mare lider. De asemenea, și-a adus contribuția la dezvoltarea Americii Latine. Cu multe ocazii, guvernul Braziliei a avut viziuni diferite de ale președintelui Chavez, dar, astăzi, credem că a fost un mare lider. Moartea sa este o mare pierdere. Este un prieten al Braziliei și poporului Brazilian”.

Președintele american, Barack Obama a exprimat sprijinul Statelor Unite pentru poporul venezuelian și interesul Washingtonului în „dezvoltarea unei relații constructive cu guvernul Venezuelei”.

Președintele rus, Vladimir Putin a spus că Chavez a fost „un bărbat neobișnuit și puternic” care a contribuit enorm la relația țării sale cu Rusia. China a spus că Chavez a fost „un mare prieten”, iar Iranul – că a fost „un martir” răpus de o „boală suspectă”.

La Bruxelles, președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy și președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso au spus astăzi că știrea morții lui Chavez a întristat Uniunea Europeană. Într-o declarație comună, cei doi au spus că Venezuela lui Chavez s-a evidențiat prin „politicile de dezvoltare socială și contribuția la integrarea regională a Americii de Sud”.

Venezuela a declarat 7 zile de doliu. Funeraliile vor avea loc vineri. Hugo Chavez a fost operat de cancer în Cuba de patru ori. Tumoarea în zona pelvisului i-a fost depistată prima dată la mijlocul lui 2011. N-a mai fost văzut în public de la ultima operație, care a avut loc în decembrie 2012. Din cauza bolii, n-a putut fi inaugurat președinte în ianuarie, după ce fusese ales pentru un al patrulea mandat toamna trecută.

Cu o zi înainte de moartea lui Chavez, vicepreședintele Maduro a anunțat expulzarea a doi oficiali militari americani de la ambasada Statelor Unite. El a sugerat că de îmbolnăvirea lui Chavez s-ar face vinovați inamicii „imperialiști” ai Venezuelei legați cu oponenții interni. Washingtonul a spus imediat că sugestiile despre o implicare americană sunt „absurde”.

Vicepreședinte interimar al Venezuelei, până la alegerile prezidențiale care trebuie organizate în 30 de zile, a devenit Nicolas Maduro. Fost șofer de autobuz în vârstă de 50 de ani, Maduro se va confrunta cel mai probabil cu liderul opoziției, Henrique Capriles care a pierdut în fața lui Chavez la alegerile din octombrie trecut.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG