Linkuri accesibilitate

Parlamentul de la Chișinău a aprobat moțiunea de cenzură împotriva guvernului Filat


În trei zile, Vlad Filat trebuie să prezinte președintelui Timofte demisia cabinetului său.


53 de deputați comuniști, democrați și neafiliați au votat astăzi pentru demiterea guvernului Filat, aprobând moțiunea de cenzură înaintată joia trecută de opoziția comunistă pe fundalul luptelor interne din alianța de guvernare.

Potrivit legii, premierul Vlad Filat are la dispoziție trei zile pentru a prezenta șefului statului demisia cabinetului său.

Ulterior, intervine o perioadă de cel putin 45 de zile în care se va vedea daca poate fi negociată o nouă majoritate parlamentară sau este nevoie de organizarea anticipatelor.

Președintele Nicolae Timofti poate juca in aceasta perioada un rol crucial prevazut de Constituție.

În discursul, Vlad Filat a afirmat că a preluat o țară izolata internațional și tot ce a făcut în cei trei ani și jumătate de mandat a fost să reconstruiasca relațiile externe ale Chișinăului și să europenizeze Republica Moldova.

Premierul a trecut la succesele guvernului sau și o creștere economică cumulată pe trei ani de 14,5 la suta si reducerea, de 10 ori, a deficitului bugetar.

La insuccese primul-ministru a trecut o reforma prea lentă a justitiei și lupta abia inceputa cu corupția. Vlad Filat a regretat ceea ce considera a fi involutiile presei.

Premierul a mai spus ca pensiile si salariile nu au crescut sufficient de mult ca ca sa fie simtite de cetateni pentru ca in caz contrar ar fi existat riscul sa fie pus sub pericol sistemul financiar.

In incheiere, premierul a spus ca nu are ce-si reprosa si si-a declinat responsabilitatea pentru declansarea crizei politice. "Am constatat o problema, dar cel care o sa ne judece va fi alegatorul", a afirmat Vlad Filat în Parlament.

Vladimir Voronin, președintele PCRM care a inițiat moțiunea de cenzură împotriva guvernului AIE, a acuzat cabinetul Filat de corupție generalizată, adăugînd că această corupție a provocat o sărăcire fără precedent a populației. Altă soluție decit anticipatele nu există, nu există nici un motiv pentru care acest guvern să rămînă în funcție, a mai spus Voronin.

Vom reveni cu amănunte.
Previous Next

XS
SM
MD
LG