Linkuri accesibilitate

Modernizarea R. Moldova fără susţinerea UE este imposibilă


Vasile Bumacov: „zeci de legi au trebuit modificate şi creată, cum spun europenii, acea structură unică responsabilă de siguranţa alimentelor.”



În condiţiile în care nesiguranţa politică devine proverbială, în ce măsură cetăţenii moldoveni, dar şi importatorii străini, se mai pot bucura de siguranţa alimentelor din Republica Moldova? O temă de discuţie astăzi cu Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov.

Europa Liberă: Bună dimineaţa, dle ministru, deşi nu se ştie deocamdată cât de bună va fi pentru cetăţenii Republicii Moldova, sub anumite aspecte. Nesiguranţă politică destul de pătrunzătoare, aşa că haideţi să vorbim un pic despre siguranţa alimentară, care pare mai sigură cel puţin. La drept vorbind, care este situaţia acum privind Agenţia Națională pentru Siguranța Alimentelor, după adoptarea recentă a Legii prin care s-au stabilit principiile şi cerinţele generale ale legislaţiei privind siguranţa alimentelor?

Vasile Bumacov:
„Această reformă în domeniul siguranţei alimentelor se cerea demult în Republica Moldova, dar atunci
când a devenit clar că nu avem nici o şansă să amânăm Acordul de liber schimb şi acordul de asociere cu UE, dacă nu implementăm această reformă, această strategie nouă de siguranţă a alimentelor, iată că s-a reuşit în anul trecut totuşi să adoptăm legile necesare.

Vreau să vă spun că nu este pur şi simplu o lege, ci zeci de legi care au trebuit a fi modificate şi de creat, cum spun europenii, acea structură unică responsabilă de siguranţa alimentelor. Fiindcă noi până acum am avut cinci structuri care de fapt erau responsabile şi, de fapt, era un haos în acest domeniu.

Acum suntem în procesul de formare a acestei agenţii. Agenţia deja este funcţională. Evident nu este simplu, avem încă multe lucruri de făcut, dar sperăm că în primul rând datorită acestui fapt, că strategia este în proces de implementare, pe 12 martie avem posibilitatea la Bruxelles să încheiem negocierile pe domeniul agricultură, fitosanitărie şi veterinărie. Noi, să vă spun sincer, am avut mare grijă, că acest compartiment, la toate ţările est-europene, a fost cel mai sofisticat în negocieri, cel mai complicat. Şi chiar ne-am făcut mari griji că nu vor reuşi până la toamnă să finalizăm acest capitol, dar iată că suntem deja pe ultima sută de metri.”

Europa Liberă: Ca să fim sinceri, ar o putea fi ultimul interviu al Dvs., ca ministru în acest guvern, dacă o majoritate a parlamentului mobilizată de comunişti, va debarca azi Executivul. Această întâmplare ar putea avea efecte proaste asupra eforturilor R. Moldova de a deveni un stat cu siguranţă alimentară, aliniat în acest sens la cerinţele UE?

Vasile Bumacov:
„Eu nu vreau să vorbesc despre mine personal, ca ministru. Nefiind ministru, am făcut foarte multe pentru agricultură şi dacă nu voi fi ministru, voi continua să muncesc pentru acest domeniu, pentru că aceasta mi-a fost soarta şi acesta îmi este interesul. Dar am atenţionat nu o dată: noi suntem mari-mari meşteri la ratări.

Noi am ratat integrarea europeană în anii precedenţi. Toţi producătorii agricoli îşi doresc fonduri şi de fiecare dată îmi amintesc ce se face peste Prut, în alte ţări, sunt fonduri la hectar, sunt fonduri investiţionale, sunt fonduri pe care nu le pot asimila.

Modernizarea Republicii Moldova astăzi fără susţinerea UE este imposibilă. Dimpotrivă, dacă noi nu vom merge pe calea europeană cât mai repede, că suntem în faţa ultimului tren, şi parcă văd cum se închide uşa. Dacă noi nu mai reuşim şi de data aceasta, o să vedeţi în ce situaţie o să ajungă populaţia Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Revenind la problema siguranţei alimentare, acum, odată cu acest cadru legislativ, în ce măsură putem vorbi despre faptul că acum supravegherea şi controlul calităţii produselor nu mai lasă loc confuzii, incertitudini?

Vasile Bumacov:
„Evident, noi suntem la un început, fiindcă chiar în UE, unde sistemul este funcţional de mulţi ani, se mai întâmplă cazuri din care facem şi tragem şi noi învăţăminte. Eu pot să vă spun numai că acum s-a început un proces foarte serios de consolidare a laboratoarelor, de optimizare a sistemului. Fiindcă eu încă o dată vreau să vă spun că problema era că prea mulţi responsabili de domeniu, prea dispersat era acest proces, prea multe interese şi ne venea de fiecare dată foarte greu să vedem de unde vine problema. Această instituţie va fi responsabilă de o trasabilitate totală a produselor, ca să ştim de fiecare dată cine cu adevărat poartă responsabilitate în caz că nu a fost respectat siguranţa alimentelor.”

Europa Liberă: Unul dintre scopurile creării agenţiei a fost eliminarea dublării funcţiilor de control şi supraveghere. Cât a fost un pic de bâlbâială sau tergiversare privind constituirea Agenţiei nu a existat un vid de control şi supraveghere, aşa cum s-au auzit critici?

Vasile Bumacov:
„Controlul a continuat tot timpul. Chiar astăzi, dacă noi creăm agenţia, oricum Agenţia sanitar-veterinară încă funcţionează, Inspectoratul fito-sanitar încă funcţionează, chiar dacă sunt în cadrul agenţiei continuă să supravegheze piaţa. Pentru că este un domeniu foarte responsabil. Nouă asta ne-ar mai trebui acum, când spunem că am lansat reforma, să mergem la Bruxelles ca să finalizăm negocierile şi să avem cazuri, lacune în acest domeniu. Sigur, noi continuăm supravegherea pieţei aşa cum a şi fost până noua agenţie va fi pe deplin funcţională.”

Europa Liberă: Cetăţenii au posibilitatea de a sesiza această agenţie?

Vasile Bumacov:
„Sigur că au. Nu este o problemă, fiindcă în fiecare raion sunt structurile acestei agenţii. Dar eu vreau să vă spun că cetăţenii trebuie să sesizeze reprezentanţii Agenţiei protecţiei consumatorului, cu care noi avem un acord şi în caz de probleme, împreună trebuie să găsim soluţii.”

Europa Liberă: Chiar voiam să vă întreb, la modul practic, cum se va îmbrăţişa activitatea Agenţiei siguranţei alimentelor cu structurile protecţiei consumatorului, aici e vorba de completare reciprocă, şi nu de dublare?

Vasile Bumacov:
„Exact, ei nu intră nicăieri în contradicţie. Deci, Agenţia, în principiu, de protecţie a consumatorului are în conformitate cu legislaţia drepturile necesare de prelevare a probelor. Fiindcă noi am avut deja cazuri când oamenii, fără aceste atribuţii, reprezentând diferite interese, au prezentat informaţii eronate în mass-media despre calitate, inofensivitate etc. Aici foarte bine sunt punctate cine şi ce trebuie să facă în acest proces de apărare a consumatorului de produse necalitative şi de produse ofensive.”

Europa Liberă: Şi tot despre inofensivitate… Recent a fost lansat, în urma unui sprijin financiar de 300 de mii de euro din partea României, un laborator pentru determinarea reziduurilor de pesticide în plante, sol şi producţie de origine non-animală. Aşa ceva nu a fost posibil până acum? Adică cetăţenii au consumat pesticide fără să ştie?

Vasile Bumacov:
„Nu. Şi până, acum se făcea acest lucru, fiindcă este o procedură. Atunci când respecţi procedeul tehnologic şi nu recoltezi după perioada stabilită pentru dezintegrarea acestor chimicale, atunci nu trebuie să apară probleme. Fiindcă siguranţa alimentelor poate fi, să spunem aşa, determinată nu de controale, dar de schema tehnologică, procesul tehnologic. Dacă el este respectat, atunci nu pot să fie reziduuri în aceste produse.

Dar atunci când apar probleme, este necesar un laborator foarte bine dotat care poate determina aceste reziduuri. Iată România ne-a ajutat în acest sens şi deja în scurt timp vom instala acest utilaj. Acum noi mai avem contracte şi cu alte structuri internaţionale care vor veni să ne ajute cu tot utilajul necesar pentru a fi capabili de a depista orice reziduuri.”

Europa Liberă: De ce însă expertizele acestui laborator, aşa cum am citit, nu pot fi recunoscute? Ce rost vor avea dacă acreditarea necesară va veni (şi de la cine? ) peste câţiva ani?

Vasile Bumacov: Nu peste câţiva ani. Odată ce laboratorul este dotat, specialiştii pregătiţi, atunci se lansează procedura de acreditare a acestui laborator. Noi avem, laboratoare acreditate, dar de fiecare dată când instalăm utilaje noi avem nevoie de pregătirea cadrelor, de respectarea procedurilor şi acest lucru nu mai estre deja o problemă.
Europa Liberă: ” Spre deosebire de fructele exportate în Federaţia Rusă, merele vândute în Moldova nu sunt verificate dacă depăşesc sau nu norma de pesticide admisă. În laboratorul din piaţa centrală din Chişinău, de exemplu, poate fi depistată doar concentraţia de nitraţi”. Este chiar ceea ce afirmaţi dvs., se pare, în legătură cu lansarea acestui laborator. Schimbări în acest sens în timpul apropiat ca să mergem cu inima împăcată la piaţă cel puţin, dacă nu putem merge la politic, la guvernare…?
Vasile Bumacov: Produsele moldoveneşti de obicei nu sunt atât de ofensive fiindcă noi nu folosim prea multe chimicale, ele sunt scumpe în Republica Moldova. Sărăcia ne face să mâncăm mai mult organic. Dar vreau să vă spun că sistemul care există în această piaţă este unul sofisticat, care nu poate insufla încredere în ceea ce se vinde. Fiindcă acolo marfa trece din mână în mână. Noi avem nevoie de o infrastructură a vânzărilor, această infrastructură de piaţă unde ar fi mult mai clar sistemul de penetrare în piaţă a produselor. Iată de exemplu dacă o să veniţi sâmbătă sau duminică în parcarea Ministerului Agriculturii, o să procuraţi de la cel care produce, şi acesta nu-şi va permite să vă păcălească fiindcă data viitoare o să vă întâlniţi faţă în faţă. Iar atunci când este vorba de mai mulţi intermediari, este foarte complicat, fiindcă nu poţi să stai la fiecare produs, chiar dacă sunt controale.
XS
SM
MD
LG