Linkuri accesibilitate

Bulgaria: protestatarii fac concurență partidelor


Un protestatar în Piața Parlamentului, cu inscripția „Nu este un protest, este un proces!”
Un protestatar în Piața Parlamentului, cu inscripția „Nu este un protest, este un proces!”

Principalele cereri afișate de sute de mii de oamenii sînt introducerea votului uninominal și înlesnirea participării la anticipate a unor organizații civice și a independenților.



În piața Parlamentului, luni, au fost montate primele corturi ale viitorului oraș al protestului, prin care noua Mișcare civică „Podul vulturilor” va exercita în continuare presiuni asupra Parlamentului și a președintelui Rosen Plevneliev.

Principalele cereri ale celor cîteva sute de mii de oamenii, care continuă să demonstreze a patra săptămână la rând în orașele bulgare, sînt introducerea votului uninominal și înlesnirea participării la anticipate a unor organizații civice și a independenților, alegeri pentru judecători și procurori, scoaterea din liste a așa-numitelor suflete moarte prin înregistrarea activă a alegătorilor după modelul american. Acum numărul celor cu drept de vot este cu aproximativ 900 000 mai mare de cel real cea ce crează condiții pentru fraudarea alegerilor.

La Sofia, ieri au venit câteva mii de mineri din bazinul carbonifer „Marița-est” care au protestat împotrivă intenției guvernanților de a reduce procentul energiei electrice produsă în CET-uri ca să se ajungă la tarife cu 7-8% mai mici pentru populație.

Între timp tensiunea pe străzi a crescut în urmă decesului lui Plamen Goranov - tânărul care și-a dat foc în fața primăriei din Varna, protestând împotrivă primarului și a grupării TIM. Este așteptată demisia primarului Iordanov, după ce ieri partidul GHERB și-a retras sprijinul.

Protestele în orașele bulgare seamănă tot mai mult cu mișcarea „Să ocupăm Wall Street”. Ele sunt îndreptate împotrivă clasei politice, a oligarhiei și a monopolurilor. În spatele lor nu se întrevăd partide. Numai ultranaționaliștii din „Ataka” au îndrăznit să organizeze demonstrații paralele.

Opoziția parlamentară de toate culorile își exprimă solidaritatea cu demonstranții, însă se face că nu aude cererile acestora legate de democratizarea Codului electoral. Sâmbăta viitoare în cea mai mare sala sportiva din Sofia va avea loc prima conferință națională a protestatarilor. Este tot mai probabilă repetarea situației din 2001 când, la numai câteva săptămâni de la constituire, Mișcarea națională „Simeon al doilea” a căștigat alegerile.
Previous Next

XS
SM
MD
LG