Linkuri accesibilitate

„…Cum sărim din trenul de Moscova?” (Evenimentul zilei)


Obiectivul guvernării USL: deraierea României de pe şinele europene


Tema zilei este în presa de azi anunțul de vineri al ministrului de externe roman, Titus Corlățean, că România nu mai este interesată de aderarea la spațiul Schengen. „A sosit momentul în care trebuie să rupem pisica în două!” a stabilit Corlățean din studiourile Antenei 3, iar Adrian Pătrușcă îl citează în editorialul ziarului Evenimentul zilei. Jurnalistul consideră că acest „recital halucinant” „a scos România din tiparul paşnic al grătarelor sfârâinde, pentru a o azvârli în război cu Europa, reînnodând astfel firul roşu cu evenimentele fierbinţi din vara trecută”. Adrian Pătrușcă este convins că ministrul de externe, întărit ulterior și de premierul Victor Ponta, a dezvăluit de fapt obiectivul principal al guvernului format de Uniunea Social-Liberala, și care n-ar fi doar acapararea și anihilarea Justiției, ci citam, „direct deraierea României de pe şinele europene”. „Farsa coabitării s-a sfârşit. Cum sărim din trenul de Moscova?”, este titlul acestui articol.

Temerea se regăsește și la un alt comentator, pe care site-ul contributors il anuntă ca fiind un fost consultat in domeniul investitiilor in energie. Adalbert Klein este pseudonimul sub care prefera sa-si puna in pagina opiniile. Ele duc spre ideea ca ministrul de externe Titus Corlatean nu este decat instrumentul modest al unei strategii orchestrate de la rasarit, mai precis din Rusia, si care vizeaza decuplarea Romaniei de la spatiul euro-atlantic. Un argument pentru aceasta idee ar fi avertismentul formulat de fostul secretar de stat american Hillary Clinton cu putin inainte de a-si incheia mandatul, si anume ca exista un risc de risc de resovietizare a spaţiului est-european. Scenariul a fost aplicat cu succes in Ucraina, iar pentru noua etapa care s-ar profila la orizont, Hillary Clinton a pomenit explicit Romania, reaminteste acest articol.

În Evenimentul zilei, Ion Cristoiu vede sensul acestei neobișnuite poziții a guvernului Ponta undeva in țintele de politica interna. Useliștilor le-ar fi greu sa justifice in ochii propriului electorat de ce refuza sa aplice una dintre cerintele exprese ale Comisiei Europene, si anume indepartarea din guvern a ministrilor suspecti de coruptie, cazul ministrului adminsitratiei publice, Relu Fenechiu. De ce e atat de important Fenechiu? Greu de spus romanilor, asa ca Victor Ponta ar fi pus la cale acest scenariu de aburire a opiniei publice, pe ideea ca Uniunea Europeana nedreptateste Romania.

In acelasi ziar, Mircea Mihaies aminteste ca in fisa postului de ministru de externe se regaseste tocmai obligatia de a explica alegatorilor de ce trebuie Romania sa indeplineasca toate criteriile, tehnice, dar si politice, de aderare la spatiul Schengen. Ipoteza comentatorului e ca scandalul provocat e menit sa acopere insuccesul rasunator care va fi inregistrat in curand, cand dosarul aderarii la Schengen va fi din nou impins la o data ulterioara”. „Începând de vinerea trecută, Titus Corlățean nu mai reprezintă (însă) interesele românilor”, este concluzia articolului lui Mircea Mihaies.
XS
SM
MD
LG