Linkuri accesibilitate

„Nu poti deveni membru al Uniunii Europene dacă nu duci la bun sfîrșit reformele”


 Karel Schwarzenberg interviewed by RFE/RL's correspondent Valentina Ursu
Karel Schwarzenberg interviewed by RFE/RL's correspondent Valentina Ursu

Valentina Ursu în dialog cu ministrul ceh de externe Karel Schwarzenberg aflat în vizită la Chișinău.



Săptămâna trecută trei importanţi miniștri de externe europeni s-au aflat la Chișinău: Radoslav Sikorski, Polonia, Carl Bildt, Suedia şi William Hague, Marea Britanie. Mesajul lor către liderii moldoveni a fost cit se poate de clar: o criză politică moldovenească şi instabilitatea politică sunt calea cea mai sigură penytru îndepărtarea de Uniunea Europeană. Vineri, ministrul ceh de externe Karel Schwarzenberg s-a aflat şi el la Chișinău la invitaţia şefului diplomaţiei moldovene Iurie Leancă. Valentina Ursu a stat de vorbă cu șeful diplomației cehe, care nu de mult a pierdut alegerile prezidenţiale în faţa fostului premier socialist Milos Zeman.

Europa Liberă: Cu mai multe ocazii ati vizitat Republica Moldova. Se simte suflul europenizarii in tara din imediata apropiere a UE?

Karel Schwarzenberg:
„Moldova a făcut progrese, pentru că este un succes al acestui guvern care lucreaza bine cu Bruxelles-ul, lucrează cu noi, suntem
foarte aproape de Acordul de Asociere. În al doilea rând institutiile lucrează mai bine, nu perfect, dar sunt mai aproape de standardele europene si aici mai avem de lucrat. De aceea, în acest moment Moldova este cea mai de succes tară din Parteneriatul Estic, care are
cele mai bune sanse. Si un lucru trebuie subliniat si nu trebuie uitat. Modul în care actionează acum Moldova a devenit mult mai european.”

Europa Liberă: Cît este de important ca autoritatile de la Chisinau sa promoveze la modul cel mai insistent reformele?

Karel Schwarzenberg:
„Este foarte important, pentru că nu poti deveni membru al Uniunii Europene dacă nu duci la bun sfârsit reformele. si nu pot avea loc anumite
întelegeri cu UE dacă nu termini reformele si dacă nu esti serios în a le pune în practică aceste reforme.”

Europa Liberă: Republica Moldova are şanse teoretice de a reuşi o apropiere de UE prin Parteneriatul Estic. In cadrul acestui aranjament se vorbeste despre acasta tara ca despre o istorie de succes. Dar deocamdata din cele 6 state membre ale acestui parteneriat doar Ucraina a primit un răgaz , pînă in luna mai, pentru a arăta că se conformeaza exigentelor europene astfel încât un acord de asociere cu UE sa poată fi semnat anul acesta. Sa intelegem ca Moldova ar trebui sa mai astepte pana va fi pregatita sa semneze cele doua acorduri moldo-comunitare?

Karel Schwarzenberg:
„Nu cred acest lucru. Chiar nu cred ca Moldova va trebui sa astepte mai mult decat Ucraina. Fiecare politician moldovean, indiferent de partid, trebuie să fie constient de acestă responsabilitate și de faptul că o evolutie neasteptată ar putea fi periculoasă în procesul apropierii de Uniunea Europeană. Nouă, în Uniunea Europeană, ne place stabilitatea si să avem de-a face cu țări al căror viitor este previzibil si care doresc să meargă mai departe cu reformele necesare. Acesta este interesul Uniunii Europene si fiecare politician indiferent de preferinte si culoare politică trebuie să fie constient că acum e un moment decisiv al Moldovei în procesul ei de integrare europeană si îi rog să nu facă mai grea decăt este deja situația pentru Moldova.”

Europa Liberă: Credeti ca mai e posibil ca Republica Moldova, alaturi de Ucraina sa semneze Acordul de asociere?

Karel Schwarzenberg:
„Da. Este este un moment important anul acesta dacă nu se întimplă ceva neprevăzut. Va fi aplicat principiul „mai mult pentru mult si mai putin pentru putin”. Dacă Moldova va progresa mai bine decât Ucraina, va semna înaintea ei, însă dacă Ucraina are rezultate mai bune, atunci ea va
semna.”

Europa Liberă: Programul Parteneriatul Estic al Uniunii Europene nelinişteşte Moscova. Va permite Federatia Rusa ca guvernarea de la Chisinau sa apropie Moldova de UE?

Karel Schwarzenberg:
„Sper. In teologie întotdeauna aperi ceea ce crezi si ceea ce speri.”

Europa Liberă: Uniunea Euroasiatica poate fi alternativa UE?

Karel Schwarzenberg:
„În general toată viata ai de ales între rai si iad, trebuie să decizi singur.”
XS
SM
MD
LG