Linkuri accesibilitate

Femeia cu mărţişoare


În spaţiul tranziţiei interminabile, puţini mai sînt fascinaţi de sărbătoarea Mărţişorului.



Am văzut deunăzi în centrul capitalei o sumedenie de doamne care vindeau mărţişoare de tot soiul. Una dintre ele, sosită din provincie, îmbrăcată sărăcăcios, m-a rugat să-i cumpăr un mărţişor. Doamna mi l-a lăudat, mi-a vorbit cu convingere despre cît de frumoase sînt mărţişoarele pe care le confecţionează. Şi... am cumpărat unul după o pauză imensă de ani de zile.

Mărturisesc cu jenă, stimaţi ascultători, că am încetat să cumpăr şi să dăruiesc mărţişoare încă în zorii tranziţiei. Grijile cotidiene m-au îndepărtat considerabil de acest frumos obicei. Pur şi simplu nu mă mai interesau mărţişoarele şi nici pe doamnele care le vindeau în stradă nu le mai observam. Iar dacă stau să mă gîndesc mai bine, şi alţi oameni care mă înconjoară au uitat cu desăvîrşire de mărţişoare. Ni s-a cam evaporat romantismul şi ni s-a cam tocit sensibilitatea. În spaţiul tranziţiei interminabile, puţini mai sînt fascinaţi de sărbătoarea Mărţişorului.

Acum, iată, după ani îndelungi, le-am descoperit brusc pe aceste vînzătoare care ne propun mărţişoare dintre cele mai diverse. Nu e o muncă la îndemîna oricui să confecţionezi mărţişoare. E o artă şi asta. Iar businessul cu mărţişoare nu durează decît cîteva zile. De aceea, am citit în privirile vînzătoarelor cu pricina un soi de îngrijorare. Vor avea oare suficienţi cumpărători? Sau efortul nu le va fi răsplătit?

În fond, eu eram un individ care nu mai avea treabă cu mărţişoarele. Dacă mi-ar fi spus cineva acum cîteva zile că voi cumpăra un mărţişor, aş fi ridicat mirat din umeri. Şi totuşi, după o sincopă uriaşă, am făcut-o. M-a convins în mod surprinzător felul în care mi s-a adresat doamna sus-pomenită. Ea nu era nici şmecheră, nici umilă. Ci aşa cum trebuie să fie un vînzător normal. Aşa că e posibil să mai cumpăr în viitor vreun mărţişor.
XS
SM
MD
LG