Linkuri accesibilitate

Statele Unite: o dezbatere în jurul reducerilor bugetare și a securității naționale


Reducerile bugetare preconizate să intre în vigoare vineri sînt de 85 de miliarde de dolari.



În Statele Unite intră în vigoare mâine, la 1 martie, un acord între administrația Obama și republicani să se taie automat o serie de cheltuieli bugetare, dacă nu se găsește o altă soluție negociată de micșorare a deficitului bugetar. Un erou al ziaristicii americane, Bob Woodward, unul dintre cei doi jurnaliști care au făcut public cazul Watergate a intervenit în această dispută de partea republicanilor și împotriva Casei Albe, după cum relatează corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Bob Woodwards a spus ca decizia lui Obama de a sista operatiuni militare, din cauza reducerilor bugetare, preconizate sa intre in vigoare vineri e o „nebunie”. Aceasta afirmatie adinceste un conflict inceput atunci cind Woodward a scris ca presedintele Obama este cel care a avut initiativa reducerilor bugetare automate, care ameninta acum numeroase programe guvernamentale.

Intr-un articol, publicat in Washington Post, Bob Woodward a aratat ca presedintele ii acuza pe nedrept pe republicani ca ar fi initiat procedura respectiva. Casa Alba a replicat si purtatorul de cuvint a spus ca republicanii sint de vina pentru ca nu accepta mariri de impozite, alaturi de reduceri de cheltuieli.

Reducerile bugetare preconizate sa intre in vigoare vineri sint de 85 de miliarde de dolari, impartite intre bugetul de aparare si bugetele altor agentii. Woodward a scris o carte in care a relatat despre imprejurarile care au dus la intelegerea dintre presedinte si republicani, al carei al doilea act s-ar putea derula vineri.

Dar acum, ziaristul l-a atacat pe presedinte pentru ca ar atrage chestiuni de securitate nationala in aceasta situatie cu care este confruntata tara din cauza faptului ca politicienii nu pot ajunge la un acord. „Acum presedintele spune, din cauza acestei bucati de hirtie si acestui acord, nu pot face ceea ce trebuie sa fac pentru a proteja tara‚, scrie Woodword, care continua „Asta e o nebunie pe care nu am mai vazut-o de mult timp”.

In timpul unei vizite in portul Newport News din Virginia, Obama a avertizat ca reducerile preconizate ameninta securitatea nationala. Reparatiile la portavionul Abraham Lincoln au fost aminate din cauza crizei bugetare. La inceputul lunii Pentagonul anuntase ca amina trimiterea unui alt portavion Harry Truman in Orientul Mijlociu, din ratiuni bugetare. Woodword a spus ca adminsitratii successive, republicane si democrate, nu ar fi tirit securitatea nationala in batalia cu privire la buget.
XS
SM
MD
LG