Linkuri accesibilitate

Raportul Comisiei parlamentare și o vînătoare ilegală


Opinii ale experților, culese de Radio Europa Liberă.


Guvernul l-a confirmat ieri în fruntea agenției Moldsilva pe fostul ministru al tineretului și sportului, liberalul Ion Cebanu. Partidul Liberal care patrona ambele instituții prin vechiul acord de guvernare a spus că urmărește cu acest transfer un control mai strict al vânătorii. Tamara Grejdeanu s-a interesat ce îmbunătățiri poate face Cebanu și alți demnitari înarmați cu raportul comisiei parlamentare Zagorodnîi despre tragica vânătoare din Pădurea Domnească, din decembrie, punctul de plecare al crizei politice de azi.

O parte din lista de măsuri recomandate de comisia parlamentară după anchetarea incidentului din rezervaţia naturală „Pădurea Domnească” se referă la Agenţia ,,Moldsilva” care a dat aviz pozitiv vânătorii ce s-a dovedit a fi ilegală. Directorul adjunct al agenţiei, Tudor Botnari, spune că şi-au asumat datoria de a lua atitudine faţă de încălcările semnalate de comisie şi că planul de acţiuni orientat mai mult spre modificări legislative urmează să fie discutat cu proaspătul director al agenţiei, Ion Cebanu.

L-am întrebat pe Tudor Botnari, ce au de gând să facă pentru a evita în viitor incidente precum cel din Pădurea Domnească: „Una din propunerile de bază va viza locurile unde vor fi acceptate pe viitor vânătorile, în deosebi se referă la rezervaţii. Avem o opinie separată la chestiunea aceasta şi vom înainta propuneri pentru a modifica legislaţia existentă. O bună parte din chestiunile care au fost depistate ca încălcări sunt prevăzute în noua redacţie a legii despre fondurile de vânătoare şi protecţia vânatului.”

Constatările deputaţilor din comisia de anchetă, care au scos în vileag un sistem defectuos de funcţionare a mai multor instituţii de stat şi organe de drept, sunt, după părerea deputatului comunist Anatolie Zagorodnâi, obligatorii de realizat întrucât acest raport a fost aprobat prin hotărârea Parlamentulului: „Din momentul în care s-a aprobat înseamnă că acest raport devine, şi această hotărâre devine obligatorie pentru a fi executată de instituţiile şi organele care sunt vizate în acest raport şi în această hotărâre. Procuratura generală urmează ca până la 1 aprilie să vină în Parlament cu o informaţie despre mersul anchetei şi care sunt acţiunile întreprinse de acest organ. Guvernul, este termen de trei luni să vină cu modificările la legislaţie ce ţine de domeniile respective vizate în raport. Sigur că urmărim, pot să vă spun că procuratura generală şi organul de urmărire penală deja au peste zece persoane interogate suplimentar.”

Deputatul comunist mai spune că bănuielile comisiei, precum că toţi cei audiaţi au depus mărturii false, vor fi în curând confirmate de Procuratura generală întrucât aproximativ zece persoane şi-au schimbat de acum declaraţiile.

Sergiu Ostaf
Sergiu Ostaf
Pe de altă parte, Sergiu Ostaf, cel care a fost reprezentantul societăţii civile în comisia de anchetă, spune că de felul în care se va lua atitudine faţă de recomandările comisiei trebuia să aibă grijă o comisie specială sau cea constituită să-şi prelungească termenul:

„Comisia de anchetă ar trebui să propună parlamentului să voteze un mecanism de monitorizare a implementării recomandărilor. În cazul în care nu este posibil, adică Parlamentul nu face aceasta atunci comisiile permanente ale Parlamentului, de profil, ar putea să preia responsabilitatea pentru monitorizarea implementării recomandărilor realizate de către comisia de anchetă şi trei, am propus ca Parlamentul să revină periodic în şedinţă de plen, să audieze felul în care instituţiile implementează acele recomandări.”

În opinia lui Sergiu Ostaf, faptul că membrii comisiei de anchetă nu au formulat recomandări ce ar viza schimbări concrete în sistemul de funcţionare a instituţiilor, lasă loc pentru alte întâmplări de natură să pună la îndoială independenţa procurorilor sau sa probeze vulnerabilitatea sistemului de raportări despre incidente de interes public.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG