Linkuri accesibilitate

Averi diminuate ale judecătorilor (Ziarul de Gardă)


Compania Metro favorizată de parlamentari? (Adevărul)


Una din investigaţiile „Ziarul de Gardă” de astăzi vizează din nou averile unor magistraţi trecute în declaraţiile de avere cu preţ mult diminuat. De această dată în vizorul jurnaliştilor de la această publicaţie a intrat Maria Moraru, fosta vicepreşedintă a Curţii de Apel Economice, care, după desfiinţarea instanţei, lucrează la Curtea de Apel Chişinău. Ea deţine în proprietate un imobil de lux, în capitală, a cărui valoare reală este estimată în investigaţia ziarului la 6 mln. de lei. Din imaginea impunătorului imobil publicată de ziar se vede clar că casă îşi merită toţi banii. În declaraţiile de avere ale magistratei, însă, casa figurează cu o valoare de doar 10 mii de euro, cu specificarea că ar fi nefinisată. Întrebată de jurnalişti, judecătoarea s-a justificat spunând că a construit casa din credite şi că atunci când a înălţat-o, în 2001, preţurile erau mici.

„Ziarul de Gardă” mai notează astăzi că deşi străzile din Chişinău sunt publice, iar barierele auto instalate în capitală sunt ilegale, astfel de bariere continuă să blocheze străzi publice în capitală precum sunt str. Bulgară, unde ar locui deputatul PD Vlad Plahotniuc şi strada Ciocârliei, în zona cartierului unde Oleg Voronin ar fi proprietarul mai multor vile de lux. Jurnaliştii mai afirmă că preturile de sector par să nu să se fi apucat să execute dispoziţia primarului general încă din 12 aprilie 2012, când li s-a pus în sarcina să identifice şi să demonteze astfel de instalaţii neautorizate.

Ziaristul Ion Preaşca observă în „Adevărul” că la finele anului 2012, sub pretextul combaterii evaziunii fiscale, Parlamentul a adoptat un proiect de iniţiativă legislativă ce conţine o serie de modificări la Legea cu privire la comerţul intern şi care, pe lângă faptul că a dus la o răsturnare de situaţie pe piaţa angro, favorizează compania Metro, cel mai mare jucător de pe piaţa de retail. Deputaţii din diferite grupuri parlamentare dau vina uni pe alţii pentru această „scăpare”, dar juristul Corneliu Gurin afirmă pentru publicaţie că vinovaţi de această situaţie sunt toţi cei care au votat „pentru”. „Ceea ce s-a întâmplat în Parlament este foarte grav, mai ales că nici autorii nu au fost de acord cu modificările făcute”, a spus expertul.

Redactorul şef al cotidianului „Adevărul” Alina Ţurcanu, constată în editorialul „Mama voastră de aleşi ai poporului!”, că la puţin timp după ce se instalează în fotolii moi, guvernanţii uită că au ajuns la putere datorită oamenilor şi că au jurat să fie slugi ale poporului. „Mai grav e că unii se apucă de chestii dubioase, cu bună ştiinţă sau din prostie acceptă să facă lucruri ce miros urât, îşi trimit principiile şi valorile la plimbare şi îşi iau drept tovarăşi de mandat interesele înguste şi meschine – de partid, de grup, financiare...”, notează ziarista.

În „Timpul” Valentin Buda îşi exprimă convingerea că principala problemă a Republicii Moldova, care contribuie din plin la regresul acestei țări, este lipsa de respect față de Lege. „Nu trebuie să fii doctor în drept ca să constați disprețul evident al cetățeanului față de norme. Desigur, exemplul vine de la vârful piramidei, de la politicieni și reprezentanți ai autorității de stat. /.../ Până la urmă, liderii acestei țări sunt și ei tot rodul unei societăți în care, fiecare cetățean, atunci când are ocazia, își închipuie că Legea e voința și potența mușchilor lui”, conchide autorul.

Făcând trimitere la datele Camerei de Licențiere, reporterii de la „Timpul” scriu că în Republica Moldova există patru cazinouri autorizate, iar în Registrul de Licențiere figurează 39 de companii care activează în domeniul jocurilor de noroc. În 2012, în Chișinău existau peste 175 de săli cu jocuri de noroc, în care erau peste două mii de aparate de joc. Unicul act care reglementează activitatea în domeniul jocurilor de noroc este legea nr.285 din februarie 1999. „Legea interzice accesul persoanelor cu vârsta de până la 18 ani în sălile cu jocuri de noroc. Din păcate, legea nu reglementează explicit condițiile de amplasare a acestor localuri în orașe”, se arată în „Timpul”.
XS
SM
MD
LG