Linkuri accesibilitate

Demiterea magistraţilor incomozi din CSM (gandul.info)


Şansele reformiştilor din PDL (revista 22)


Revocarea a doi membri proeminenți ai Consiliului Superior al Magistraturii si sansele reformiștilor din Partidul Democrat Liberal sunt cele mai vizibile teme in comentariile de azi. Prima chestiune reprezinta o premiera absoluta in Romania. Membrii CSM au decis ieri, cu majoritate de voturi, sa puna in aplicare solicitarea judecatorilor din tara ca fosta presedinta a CSM Alina Ghica si judecatorul Cristi Danilet sa nu mai faca parte din acest organism care controleaza activitatea magistratilor din Romania.

In revista 22, Otilia Nutu le adreseaza o scrisoare deschisa magistratilor revocati, in care ii indeamna sa conteste pe cale legala, adica in instanta, demiterea lor, nu pentru a-si rezolva propria situatie, ci pentru a intoarce din drum o masura abuziva. „În România, acum se construiește statul de drept. Istoria se scrie cu oameni nepopulari, dar de onoare”.

„E greu să nu judeci ce s-a întâmplat ieri în plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prin prisma unei tactici clasice de impunere a puterii: pune-i cu botul pe labe pe cei mai vocali şi mai rebeli, iar restul se vor încolona mai lejer, ştiind ce ar putea să îi aştepte”, scrie si Andrei Luca Popescu in publicatia gandul.info. Textul lui readuce in actualitate si ceea ce a dus la deznodamantul de ieri, din sedinta Consiliului Superior al Magistraturii, si care trebuie cautat inapoi, la jumatatea anului trecut. La vremea respectivă, după eşecul referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, magistraţii din CSM au reactionat fata de presiunile politice şi instituţionale pe care le facea USL asupra magistraţilor de la Curtea Constituţională. Acestia urmau să decidă soarta referendumului. Ulterior, CSM a incercat sa blocheze procedural numirea Monei Pivniceru la conducerea Ministerului justitiei, apoi a dat aviz negativ candidatilor propusi de Pivniceru la conducerea Parchetului General si respectiv a Directiei Nationale Anticoruptie. Acestia nu au mai fost numiti.

Despre sansele redresarii Partidului Democrat Liberal dupa alegerile interne de luna viitoare scriu astazi Andrei Cornea si Andreea Pora, ambii in revista 22. Amandoi arata ca singura sansa a PDL este sa opteze pentru reformarea din interior, adica pentru motiunea propusa de Monica Macovei si echipa ei. Andrei Cornea insista: nu este vorba doar de acest partid, ci de insasi opozitia din Romania, care risca sa ”sucombe absorbita de antieuropenii și anti­americanii lui Crin (Antonescu)”. „Așadar, continua Cornea si citam, alegerea (...) este în­tre certitudinea dispariției și spe­ranța, oricât de fragilă, a unui viitor. Cine, cu un minimum de bun-simț și spirit practic autentic, ar mai putea sta la îndoială?”
XS
SM
MD
LG