Linkuri accesibilitate

Ajutorul social, televizorul, frigiderul şi alte „semne ale bunăstării”


Guvernul a propus modificarea parametrilor după care se acordă ajutorul social.


Săptămâna trecută, în şedinţa de guvern de joi, s-a discutat despre posibila modificare a parametrilor după care se calculează ajutorul social, în primul rând dacă o familie are sau nu dreptul la acest ajutor. S-au făcut câteva propuneri concrete, care trebuie şi finanţate: pentru acordarea ajutorului pentru perioada rece pragul de vîrstă va fi redus de la 75 la 62 de ani şi vor fi ignorate veniturile obţinute din activitatea agricolă; venitul neimpozabil se va dubla la 120 de lei pentru fiecare membru al familiei. Şi frigiderul şi televizorul nu vor mai fi factori de bunăstare, aşa că nu vor mai influenţa dreptul unei familii la ajutor social. Alla Ceapai are mai multe informaţii despre modificările ce ar putea afecta – aici este problema guvernanţilor – un număr încă necunoscut de familii:

Cea mai vizibilă consecinţă a propunerilor Guvernului ar fi că familiile nevoiaşe care pretind la ajutorul social ar putea obţine o sumă mai mare din partea statului. Astfel, dacă familia s-a pricopsit în gospodărie cu un frigider şi un televizor, acestea nu vor mai fi luate în calcul pentru stabilirea sumei ajutorului social. Nu vor fi luate în calcul nici cotele de pământ şi veniturile obţinute din agricultură pentru pensionari. Categorie care de cele mai multe ori rămânea în afara ajutorului social sau beneficia de un ajutor foarte modest, spune ministra muncii, protecţiei sociale şi a familiei Valentina Buliga:

Valentina Buliga
Valentina Buliga
„De aceea noi şi am venit cu propunerea să nu se calculeze venitul din agricultură. Să micşorăm vârsta de la 75 la 62 şi 57 de ani, vârsta de pensionare în Republica Moldova, pentru a permite accesul acestor familii la ajutor pentru perioada rece a anului. La fel, până acum nu se lua în consideraţie 60 de lei pentru persoanele care munceau la funcţii cu salarii mici, dar să fie 120 de lei pentru ca să încurajăm aceste persoane să-şi păstreze locul de muncă şi totodată fiind familii cu copii, cu persoane cu dizabilități să mai primească din partea statului un ajutor.”

Dar pentru ca statul să poată acorda un ajutor social mai mare familiilor nevoiaşe trebuie circa 96 de milioane de lei, spune ministra Buliga:

„Ministerul Finanţelor ne-a spus ca să ne isprăvim în limita surselor destinate pentru bugetul din 2013, de circa 600 de milioane de lei. Analizând încă o dată tendinţele, parcă ne vom încadra. Nu este exclus că la sfârşit de an ne vor mai trebui 19 milioane de lei.”

Anual, circa 35 de mii de familii beneficiază de ajutor social, inclusiv pentru perioada rece a anului. Pe timp de iarnă, familiile nevoiaşe primesc, dacă solicită, un ajutor de 200 de lei, timp de 5 luni. În general, ajutorul social se acordă pentru jumătate de an, iar suma diferă de la o familie la alta. Cu cât mai mari sunt veniturile familiei şi cu cât mai multe bunuri are în gospodărie, cum ar fi: televizor, frigider, maşină de spălat, automobil sau bicicletă, cu atât mai mic este ajutorul social. Bunăoară, în raionul Ungheni, 2200 de persoane beneficiază de ajutor din partea statului, îmi spune responsabila de la direcţia raională de asistenţă socială, Galina Opincă:

„De exemplu, avem familii care beneficiază de ajutor social de 1 leu. Din păcate, atâta se calculează, pentru că ajutorul social este diferenţa dintre veniturile evaluate şi venitul minim garantat de stat, dar avem şi o familie numeroasă care primeşte 3800 de lei. E o familie vulnerabilă şi numeroasă, compusă din zece persoane. Soțul este în căutarea unui loc de muncă, este bolnav. Soția îngrijeşte de copii mici. Deci, totul depinde de numărul şi componenţa familiei care solicită acest ajutor.”

Galina Opincă recunoaşte că de multe ori familiile nevoiaşe nu primesc ajutor din partea statului pentru că au televizor sau frigider în gospodărie, ceea ce nu este un lux în zilele noastre, o spune chiar funcţionara. Ea crede că modificările propuse de Guvern sunt binevenite dacă vor avea şi acoperire financiară, din moment ce numărul solicitanţilor pentru ajutor social va creşte. De altă părere este colega ei din raionul Ialoveni, Lilia Leviţa:

„Ştiţi cum sunt televizoare extra şi televizoare cumpărate acum 20 de ani şi frigiderul la fel. Ar trebui să ţină cont, pentru că dacă o persoană are un televizor de 15 mii de lei nu se compară cu bătrânelul acela care are un televizor alb negru sau color din anii 70. Dacă se acordă un ajutor social pentru categoriile vulnerabile, atunci să fie pentru ele.”

Propunerile guvernului privind facilitarea acordării ajutorului social au servit drept pretext primarilor de a-şi revendica repetat dreptul de a participa şi ei la întocmirea listelor beneficiarilor de ajutor din partea statului. Mai mulţi primari se plâng că asistenţei sociali subordonându-se administraţiilor raionale, abuzează de faptul că nu pot fi verificaţi de primărie cum şi cui acordă ajutor social, spune directorul executiv al Congresului autorităţilor locale, Viorel Furdui:

Viorel Furdui
Viorel Furdui
„Am auzit şi cazuri când din 20-30 de cereri pentru ajutor social, care presupun mai multe documente şi birocraţie, perfectate de către Primărie, beneficiau de ajutorul socila doar 2-3 persoane. Vă imaginaţi ce dezamăgire era. Cineva decidea undeva la nivel raional cine merită sau cine nu merită acest ajutor din partea statului şi de multe ori beneficiau nu tocmai cei care sunt nevoiaşi.”

Pe moment asistenţii sociali rămân a fi cei care se preocupă de soarta familiilor vulnerabile. Pentru anul 2013 din bugetul de stat sunt prevăzute circa 600 de milioane de lei pentru ajutoare sociale, dintre care 136 de milioane de lei sunt pentru perioada rece a anului.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG