Linkuri accesibilitate

Italia, primele sondaje: Berlusconi la egalitate cu stânga


Spectrul unei Italii de neguvernat: pentru moment nicio combinație intre formatiunile castigatoare nu pare plauzibilă sau funcțională.



Rareori s-a întâmplat ca niște alegeri in Italia sa fie atât de atent urmărite pe întreaga planeta. A treia economie europeană si membru al grupului G8 al țărilor celor mai avansate economic, Italia poate perturba schelăria financiară mondială mult mai mult decât țări aproape falimentare precum Spania sau Grecia. Alegerile au fost asadar urmărite nu doar de întreaga Europă, dar si de piețele financiare internationale.

Sondajele la încheierea scrutinului in care 50 de milioane de italieni au votat duminica 24 si luni 25 februarie arată deocamdată rezultate care se contrazic :

Partidul Democrat al fostului comunist Pier Luigi Bersani, care demarase favorit, cu 34% din voturi, față de formațiunea lui Berlusconi plecată cu 30% par acum a fi relativ la egalitate; ele sînt urmate de fostul actor, tribun populist, Beppe Grillo (20%) si de fostul premier si Comisar UE Mario Monti (8-10%).

Practic toata lumea a conturnat legea care interzicea campania electorala il ultimele zile de dinaintea alegerilor. Peutru acei italieni care nu știau, pînă in ultimul moment, pentru cine vor vota. Berlusconi a facut, în ajunul votului, o ultima tentativa in direcția lor, declarând ca "guvernul actual e mai rău decât mafia".

Rezultatul, inca provizoriu, confirma spaimele observatorilor. De-a lungul campaniei, ceea ce a neliniștit atât UE cât si piețele a fost spectrul unei Italii inguvernabile. Si, intr-adevar, pentru moment practic nicio combinație intre formatiunile castigatoare nu pare plauzibilă sau funcțională.

Un alt element ingrijorator e faptul ca scorurile cumulate ale celor doi populiști Berlusconi si Beppe Grillo se apropie de 50% din totalul voturilor. O alianță între cei doi nu pare însă posibilă, într-atât s-au atacat reciproc, ambii ținând în același timp discursuri anti-establishment și împotriva formațiunilor politice tradiționale pe alocuri similare.

O alianță posibilă, deși insuficientă numeric, ar fi cea între fostul comunist Bersani si fostul premier ultra-liberal Mario Monti... dar tehnocratul Monti nu e obișnuit cu manevrele politice, iar principalul lui handicap este că majoritatea italienilor ii reprosează austeritatea impusă de el, pentru care a reușit sa fie adorat in străinătate si dusmanit acasă. Pe deasupra, tandemul potențial Monti-Bersani nu pare pregătit să lupte împotriva lui Berlusconi si Beppe Grillo.

Sâmbăta, Papa Benedict anunțase ca se roagă pentru Italia în acest moment dificil.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG