Linkuri accesibilitate

Un Jan Palach al tranziției bulgare


Plamen Goranov
Plamen Goranov

Plamen Goranov și-a dat foc foc pentru a protesta împotriva mizeriei, mafiei, partidelor și a modelului politic din țara sa.



Cu numai o oră înainte de demisia guvernului condus de ex-generalul de poliție Boiko Borisov un tânăr s-a stropit cu benzină și și-a dat foc în fața primăriei din Varna, orașul în care a pornit protestul anti-monopol devenit între timp un protest împotriva mizeriei, mafiei, partidelor și a modelului politic.

Plamen Goranov – alpinist și fotograf de meserie, în vârstă de 36 de ani, a protestat prin gestul său disperat împotriva grupării criminale TIM care controlează nu numai cel de-al treilea ca mărime oraș bulgar, dar și sectoare întregi ale economiei naționale, numărându-se printre principalii sponsori ai tuturor partidelor ce au guvernat țara în perioada tranziției.

Plamen a cerut demisia primarului Kiril Iordanov, considerat a fi o marionată a mafioților. Acum el se află la spitalul militar regional în comă, cu arsuri de 80%, incompatibile – zic medicii - cu viața. Dar este însă viu. Zeci de persoane au donat sânge în speranța că minunea se va putea produce și Plamen va supraviețui.

Puterea a simțit imediat că gestul său va putea avea urmări mult mai grave decât demonstrațiile care continuă în orașele bulgare și ale căror lideri, spre deosebire de tânărul în coma, vor putea fi cumpărați. Poliția a lansat zvonul că el ar fi dependent de narcotice. Mediile controlate de gruparea TIM au scris că ar fi bolnav psihic.

Rețeaua internet însă a reacționat într-un mod categoric. În apărarea lui Plamen au venit vecinii, prietenii și colegii acestuia. Ei au descris situația disperată și mizeria în care trăiește familia tânărului – fără bani de mâncare și medicamente.

La protestele din Varna, Plamen a dus o pancardă împotriva mafiei și a primarului Iordanov. Prietenii lui au scris că este un tînăr simpatic care a participat la toate demonstrațiile ecologiștilor în apărarea celui mai mare parc al orașului concesionat grupării TIM.

Puterea se teme de apariția unui Jan Palach bulgar care se jertfește la altarul luptei antimafie.

Expertiza a stabilit că în momentul în care și-a dat foc Plamen nu avea alcool nici urme de narcotice și medicamente în sânge. Nu a fost niciodată bolnav psihic. A fost respinsă într-un mod categoric și ipoteza că el și-a dat foc din greșeală – lansata tot de mediile controlate de TIM.

A devenit cunoscut și altceva. Un funcționar a luat din scara primariei și a ascuns pancarda împotriva primarului și a grupării TIM pe care a ținut-o în mână Plamen înainte de a-și da foc.

Un prieten al său a mărturisit că Plamen i-a spus că numai un gest de protest disperat precum autoincendierea ar putea mobiliza oamenii la lupta contra mafiei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG