Linkuri accesibilitate

Șeful SRI speră că elitele din Moldova vor reuși să mențină țara pe direcția integrării europene (România liberă)


Toate partidele din Romania au aceeași problemă: scăderea dramatică a puterii de convingere asupra electoratului. (Adevărul)



Intr-un interviu acordat in exclusivitate ziarului „România liberă”, directorul Serviciului Român de Informatii, George Maior, se refera si la criza politica din Republica Moldova.

Pe fondul afirmatiei ca intre serviciile de informatii ale celor doua tari exista o buna colaborare, Maior exprima speranta ca elitele din Moldova vor reusi sa mentina tara pe directia integrarii europene.

In privinta României, Directorul SRI admite ca disputele izbucnite intre parlamentari ai Uniunii Social Liberale, aflata la guvernare, au aparut dupa ce domnia sa a prezentat in Comisia parlamentara de control al Serviciului un raport care avertiza asupra unor riscuri privind securitatea energetica a României si coruptia la nivel strategic.

„Poate că mulţi sunt supăraţi pe noi fiindcă în ultimii ani Serviciul a îngrădit foarte mult marja aceasta de operare la <nivel strategic>, indiferent de coloratura guvernelor, de apartenenţa politică a personajelor. Nu ne iubesc prea mult politicienii, dar bine că ne iubeşte populaţia, care are încredere în SRI în proporţie de peste 50 la sută”, a spus George Maior in interviul acordat României libere.

Discutia, consemnata de Sabina Fati, atinge si chestiunea relatiilor dintre România si Rusia. Directorul SRI e de parere ca s-a acordat prea mare atentie opiniilor puse in circulatie de postul de Vocea Rusiei, un oficios al guvernului de la Kremlin. Acesta sursa se foloseste intr-adevar si de fost ofiteri de informatii din România, dar sustine directorul SRI, ei nu mai au acces la date de prima importanta.

Intr-un articol publicat de „Adevărul”, Mircea Vasilescu observa ca toate partidele politice din Romania au de fapt aceeasi problema: scaderea dramatica a puterii de convingere asupra electoratului. Doar 50% dintre romani au iesti la vot, indiferent de optiunile lor politice. Motivul consta in refuzul sau neputinta partidelor de a se reforma si in calitatea politica si umana mediocra a cadrelor pe care le promoveaza.

In „Evenimentul zilei”, Sever Voinescu se opreste la asteptarea exprimata mult prea des din directia opozitiei ca Uniunea Social Liberala sta sa se rupa. Nu, USL nu se va rupe decat dupa ce Traian Basescu va pleca de la Cotroceni. Abia atunci Victor Ponta va avea nevoie sa fie comparat din nou cu cineva, iar „victima perfecta” este liderul liberal Crin Antonescu, daca va ajunge presedintele tarii.

Care e insa rostul cooptarii cunoscutului primar al Sibiului, Klaus Johanis, in Partidul National Liberal? Cristian Câmpeanu, de la „România libera”, nu crediteaza opinia comuna ca Johanis este un fel de piesa cu care Crin Antonescu ii da sah lui Victor Ponta, ci instrumentul ingenios ales cu care liberalii incearca sa sustraga electoratul transilvanean de la optiunea lui de dreapta, adica democrat-liberala.
XS
SM
MD
LG