Linkuri accesibilitate

Recredibilizarea celui care s-a răstit la Angela Merkel și la Occident în vara lui 2012?Presedintele liberalilor români, Crin Antonescu, este la 54 de ani omul care a dus partidul la cel mai bun scor din 1990 incoace, peste 25 la suta din fotoliile parlamentare, dar in acelasi timp este singurul lider din istoria PNL aflat in dizgratia Occidentului.

Congresul Partidului National Liberal (PNL) care a inceput vineri cu dezbaterea asupra statutului va continua sâmbătă cu alegerea presedintelui si echipei de conducere.

Este vorba, de fapt, despre reconfirmarea lui Crin Antonescu in aceasta functie, pentru care nu are rival si nici nu ar avea cum sa aiba, pentru ca se afla in situatia priviliegiata de a fi fost desemnat deja ca prezidentiabil al Uniunii Social Liberale, alianta care guverneaza România cu o majoritate de peste 70 la suta.

Congresul liberalilor este din acest motiv doar un prilej pentru recredibilizarea lui Crin Antonescu, dupa ce acesta i-a pus pe la colt pe rind pe liderii europeni incepind cu Angela Merkel, cancelara Germaniei si terminind cu Jose Manuel Barroso, seful Comisiei Europene.

Acesele de nationalism au insotit aceste derapaje, de aceea la Congresul PNL de astazi, presedintele Uniunii Democratice a Maghiarilor din Romania i-a facut cadou dlui Antonescu un steag al Tinutului Secuiesc, aluzie la scandalul prin care liderii coalitiei de guvernamint le-au cerut maghairilor din Judetele Covasna si Harghita sa dea jos steagurile secuiesti de pe cladirile oficiale.

Cu o ironie groasa, Crin Antonescu a acceptat cadoul, spunind ca e un steag frumos, cita vreme nu flutura pe institutiile oficiale.

Pentru a-si consolida puterea in partid, liderul liberalilor romani a refuzat revenirea la votul uninominal, astfel incit intreaga echipa de conducere pe care o prefera va fi rezultatului votului pe lista.

Prin aceasta decizie a fost exclusa din start nu doar eventualitatea unui contracandidat, ci si posibilitatea ca vreunul dintre liderii gruparii dizidente sa poata patrunde in structurile de conducere.

Presedintele liberalilor români a pornit de pe o platformă democratica in 2009 cind a fost ales in aceasta functie, dar in anii urmatori a inceput sa-si construiasca o structura autocrata in interiorul partidului, eliminindu-i sau marginalizindu-i pe toti potentialii concurenti, chiar daca unii dintre ei i-au fost aliati si l-au ajutat sa ajunga in aceasta functie (de pilda Ludovic Orban).

In jurul lui a strins oameni de mina a doua, dar este consiliat, potrivit unor informatii, de doi fosti sefi ai serviciilor secrete (Virgil Magureanu, fost director al SRI din 1991 pina in 1999 si Catalin Harnagea, fost sef al SIE din 1997 pina in 2001).

Tot pentru a evita contestatiile, Crin Antonescu a refuzat sa faca alegeri interne sau primare, cum li se spune dincolo de ocean, desi tot mai multe partide europene recurg la aceasta solutie, pentru a fi sigure ca in cele din urma liderii care vor fi alesi sint sustinuti si de militantii partidului.

De pilda Pier Luigi Bersani, liderul democratilor italieni si favoritul scrutinului de la finele acestei saptamini din Peninsula l-a invins pe primarul Florentei Matteo Renzi, intr-o cursa la care au participat nu doar membri de partid, ci si militantii si simpatizantii coalitiei de stinga Bene Comune. (Bersani a obtinut 1.706 456 de vouri, iar Renzi 1.095 925).

Asadar liderul liberalilor români a organizat acest congres, mai degraba pentru a-si mari puterea, decit pentru a pacifica partidul care este expus de citeva luni la divergente publice majore intre gruparea fostului lider si premier Calin Popescu Tariceanu si cei care-l sustin pe Crin Antonescu. Cunoscutul istoric Neagu Djuvara, liberal din tata in fiu de exemplu, spune despre liderul partidului sau ca „prostu' daca nu-i si fudul, nu-i prost destul”.

Totusi, Crin Antonescu are un anumit instinct politic si si-a creat o strategie nu doar pentru a-si conserva pozitia sau pentru a-si acoperi greselile, ci si una prin care sa atraga atentia si sa cistige puncte la capitolul imagine.

Aducerea lui Klaus Iohannis, primarul neamt de Sibiu in PNL este o astfel de lovitura, fiindca in imaginarul colectiv al romanilor germanii sint onesti, muncitori, disciplinati, seriosi, punctuali.

Iohannis, care va deveni dupa alegerile de miine, primvicepresedinte al liberalilor are si stofa de premier, crede Crin Antonescu, sugerind ca anul viitor, daca USL se va rupe, ar putea candida in tandem, el pentru presedintie si Iohannis pentru functia de premier.
XS
SM
MD
LG