Linkuri accesibilitate

Prea-scurta viață a lui Max Shatto


Max Shatto.
Max Shatto.

Moartea sa în circumstanțe neclare a generat un scandal internațional.



Max Shatto, un băiat de 3 ani adoptat din Rusia, a decedat luna trecută în localitatea Gardendale din statul american Texas. Decesul a cauzat un scandal internațional, dar circumstanțele morții încă rămân neclare. Reportajul trimis de la fața locului de corespondentul Europei Libere Richard Solash este prezentat de Alexandru Eftode.

Waldrop Drive este un drum oarecare în mijlocul câmpului petrolifer de la Gardendale căruia nici localnicii nu-i acordaseră mare atenție până recent.

Drumul neasfaltat indicat de un semn rutier ars de soarele texan și abia lizibil se termină într-o casă. Dar până a ajunge la ea, un alt semn se înalță din pământ, un semn proaspăt pe care scrie cu negru „Proprietate privată. Drum închis. Trecerea interzisă”.

Casa din depărtare aparține Laurei și Alan Shatto, doi dintre cei vreo 1600 de oameni care locuiesc la Gardendale. Nu doar accesul fizic către casă, ci și cel electronic este blocat: „Dacă ești reporter sau agenție de știri, n-avem de făcut nici o declarație”, spune robotul telefonic al familiei Shatto.

La sfârșitul lunii trecute, pe drumul către casă a trecut o ambulanță, care l-a luat pe Max, unul din cei doi frați adoptați de familia Shato din Rusia și l-a dus la spitalul județean din Odessa, capitala județului texan Ector.

În vârstă de trei ani, băiatul ar fi căzut din scrânciob sau de pe tobogan, potrivit Laurei Shatto. Acum Max este mort și îngropat. Autoritățile ruse care o acuză pe Laura, de 45 de ani, că l-ar fi ucis, au cauzat un scandal mediatic, pe fundalul recentei interdicții de adopție a copiilor ruși în Statele Unite.

Departamentul de stat american a spus că nu este bine să se tragă concluzii pripite. Cazul va figura pe agenda primei întrevederi a ministrului rus de externe Serghei Lavrov cu noul secretar de stat american John Kerry, săptămâna viitoare.

La fața locului, autoritățile județene sunt oripilate de acest scandal. Shirley Standefer este anchetatoare șefă la inspectoratul medical județean de la Ector. Ea a declarat Europei Libere că nu știe de unde au luat autoritățile ruse informații că Max Shatto avuse organele interne distruse și că i se administraseră medicamente nocive.

„Mi-ar plăcea să știu pentru că aceste relatări ne-au cauzat tot felul de probleme. Nu știu dacă epropagandă sau o invenție. Dar când am început să primim aceste informații am fost surprinși. Este ridicol, dacă nu trist și înfricoșător”.

Pe corpul lui Max Shatto, decedat la 21 ianuarie, medicii au descoperit vânătăi, dar nu era limpede dacă erau vânătăi obișnuite de copil sau altceva. Un raport preliminar despre autopsie este gata, dar rămâne informație privată.

Mark Donaldson, șeriful județului Ector spune că Laura și Alan Shatto fuseseră interogați la spital la 21 ianuarie, dar că n-a fost deschis vreun dosar deocamdată. Zilele trecute, Donaldson a fost vizitat de un diplomat rus de la secția consulară de la Washington. Într-o declarație făcută Europei Libere, șeriful spune că rușii nu vor primi acces la dosar:

„Acest copil era texan. A locuit în Texas și a locuit în județul meu. Și interesul meu este să aflu ce s-a întâmplat și cum a murit copilul. Este treaba mea să-i arestez, să-i pun sub acuzație dacă simt că-i ceva la mijloc. Dacă nu-i nimic, tot eu sunt acela care să închid totul. Ce spune despre asta Rusia, este cu totul altă poveste. Noi nu anchetăm moartea unui copil rus, ci unui copil din Texas și vom face tot ce putem mai bine”.

Băiatul al cărui nume rusesc era Maxim Kuzmin a fost adoptat de familia Shatto din Rusia la sfârșitul anului trecut împreună cu fratele său vitreg de doi ani Kirill, sau Kristopher, după numele american. Copii au fost adoptați de la un orfelinat din Pskov.

Pe fundalul scandalului, în Rusia, și-a făcut apariția mama biologică a celor doi micuți, care fusese decăzută din drepturile de mamă din cauza alcoolismului. Iulia Kuzmina a apărut la televizor la 21 februarie, adresând un apel președintelui rus Vladimir Putin să o ajute să-l ia înapoi măcar pe Kirill din Texas. La câteva ore după apariția televizată, Kuzmina a fost dată jos din trenul cu care se întorcea acasă de la Moscova, pentru că se îmbătase și făcuse scandal.

Purtătorul de cuvânt al poliției din transporturi, Nikolai Stepanenko a spus că ea s-a ales cu un dosar administrativ: „Cetățeanca Kuzmina a fost dată jos din trenul Moscova – Pskov la cererea însoțitorilor de vagon din cauza comportamentului indecent. Era beată, iar pasagerii s-au plâns”.

Înapoi la Gardendale, locuitorii pomeniți în centrul atenției presei se întreabă oare ce se va întâmpla cu celălalt copil adoptiv al familiei Shatto, Kristopher. Șeriful Donaldson spune că acum copilul s-ar afla numai în grija tatălui adoptiv, Allan, dar a evitat să spună de ce, sau ce s-a întâmplat cu Laura, mama vitregă.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG