Linkuri accesibilitate

Tensiuni în relațiile ruso-americane


Fundal propagandistic la știrile televiziunii moscovite
Fundal propagandistic la știrile televiziunii moscovite

Occidentul consideră că Rusia regresează în materie de evoluție democratică.



De ce sint relatiile ruso-americane atit de tensionate? Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Analisti politici americani spun ca in ciuda faptului ca razboiul rece apartine trecutului si Uniunea Sovietica este acum istorie, multe dintre manifestarile Rusiei seamana cu cele din perioade pe care le credeam depasite: Moscova a interzis adoptiile americane, se opune prin veto rezolutiilor cu privire la Siria, sau nu raspunde la telefon, ca-n cazul recent al lui Sergei Lavrov.

Occidentul considera ca Rusia regreseaza in materie de evolutie democratica. Din aceasta perspectiva, odata cu venirea la putere a lui Vladimir Putin, in 2000 Rusia s-a imbarcat pe un parcurs care vizeaza la revenirea la metode si retorica sovietice.

Din perspectiva ruseasca insa, chiar si la nivelul opiniei publice, Occidentul este cel care s-a comportat inconsecvent cu idealurile enuntate odata cu prabusirea comunismului; atunci prefigura o noua ordine mondiala mai echitabila pentru ca imediat dupa aceea sa declare victorie si sa incerce sa izoleze Rusia, extinzind limitele teritoriale ale Aliantei Nord Atlantice.

Sergei Karaganov, presedinte de onoare al Consiliului pentru Politici Internationale si de Aparare declara pentru Christian Science Monitor, „Dumnezeu ne este martor ca am incercat”. El spune ca rusii se simt tradati de Occident si că acesta si-a pierdut magnetismul. „Putem conlucra in diverse chestiuni dar nu vom mai avea incredere ca-n acele zile post-sovietice” – a spus Karaganov, continuind „Avem interese diferite. In economie, geopolitica si cultura Rusia se afla in alta parte. Intelegem mai bine acum cine sintem”.

La recenta conferinta de securitate de la Munchen, ministrul de externe Lavrov a spus ca Moscova nu crede ca e prea tirziu ca Alianta NATO sa fie redusa si sa se treaca la o noua arhitectura de securitate. Rusia – continua articolul – este sceptica fata de entuziasmul revolutionar si a fost socata atunci cind miscari pro-occidentale au izbucnit si unele reusit in Georgia sau Ucraina. Kremlinul priveste astfel de miscari ca fiind inspirate si poate chiar si finantate de Occident. Atunci cind manifestanti au protestat in 2011 impotriva fraudelor electorale de la alegerile pentru Duma, Putin a invinuit-o pe Hillary Clinton, spunind ca aceasta ar fi dat semnalul revoltei.

Cind primavara araba s-a declansat, Kremlinul a fost sceptic. Rusii amintesc ca Occidentul a intervenit in Libia sub pretextul rezolvarii unei crize umanitare pentru ca apoi sa-i sprijine pe rebeli sa-l inlature de la putere pe Qaddafi.

Experti cred ca de fapt Rusia vede in Primavara Araba ascensiunea islamismului, acelasi care ameninta Moscova dinspre zona Caucazului. In acest fel e analizata situatia din Siria, rebelii sint vazuti ca exponenti ai jihadismului.

Lavrov acuza America de standard dublu, acuzind Rusia pentru comportamente care nu sint diferite de cele americane. El spune ca Statele Unite au un entuziasm naiv pentru exportul de revolutii democratice in locuri in care acestea inevitabil degenereaza in ceva nedorit.
XS
SM
MD
LG