Linkuri accesibilitate

Criza politică din Bulgaria în perspectiva alegerilor anticipate


Aprobarea demisiei guvernului Borisov deschide calea spre alegerile anticipate.



Parlamentul Bulgariei a acceptat astăzi cu un vot covârșitor demisia guvernului de centru dreapta, la o zi după ce a fost anunțată de premierul Boyko Borisov. Confruntat cu ample proteste sociale, acesta a refuzat să conducă până și guvernul în exercițiu pentru organizarea alegerilor anticipate, iar astăzi, în discursul de adio, a surprins din nou. Relatează de la Sofia Petio Petkov:

Parlamentul din Sofia a aprobat cu 209 „pentru” demisia guvernului Borisov, deschizând calea spre alegeri anticipate. „Împotrivă” au votat 5 independenți. Premierul demisionar nu a fost prezent în sala în timpul dezbaterilor.

În cuvântarea după vot, Boiko Borisov a aruncat o adevărată bombă anunțând că a aflat, cu două săptămâni în urmă, că Serviciul de informații externe a primit un semnal din partea unui serviciu aliat despre pregătirea unui atentat împotrivă sa comandat de Ahmed Dogan, președintele de onoare al Mișcării pentru drepturi și libertăți [Partidul etnicilor turci și al musulmanilor].

A urmat o dezmințire categorică. Unul din liderii partidului etnic, Hristo Biserov, a declarat că în calitate de simplu cetățean, Borisov va fi chemat la Belgrad pentru a depune mărturii despre legăturile sale cu Sretan Iosici, unul din capii mafiei sârbe. Biserov a cerut desecretizarea dosarului „Laleaua” din care reiese că ex-premierul a primit bani de la mafioții bulgari.

Președintele Rosen Plevneliev a calificat decizia lui Borisov de a demisiona drept surprinzătoare și iresponsabilă. El a constatat că actualul Parlament și-a epuizat posibilitățile. În scopul de a fi urgentată procedura de convocare a alegerilor anticipate, președintele va organiza mâine consultații politice concomitent cu liderii tuturor partidelor parlamentare.

Pe lângă viitorului guvern interimar va funcționa un Consiliu civic cu participarea organizațiilor civice și sindicatelor.

Plevneliev a respins ideea organizării de alegeri pentru Marea Adunare Populară, considerând că realizarea acestei cereri a protestatarilor va putea îngreuna ieșirea din criză.

În piața Adunării Populare au venit câteva sute de simpatizanți ai premierului demisionar. Cei câțiva zeci de agricultori au adus tractoare, vaci, purcei și oi. Cei din opoziție au acuzat guvernul demisionar că a plătit transportul în capitală a contra protestatarilor – romi și funcționari din primăriile controlate de GHERB. Borisov a ieșit în fața simpatizanților săi și le-a spus: „Dacă mă iubiți și respectați, renunțați la acțiunile de protest și întparceți-vă acasă”.

Un sondaj național realizat de „Alpha Research” arată că 50% din cei chestionați aprobă demisia lui Borisov, 47% - nu. 85% sprijină protestele antimonopol.
XS
SM
MD
LG