Linkuri accesibilitate

John Kerry: America nu trebuie să riște să se izoleze de lumea înconjurătoare


Secretarul de stat John Kerry și secretarul-general ONU, Ban Ki-moon înaintea întrevederii oficiale de la Casa Albă
Secretarul de stat John Kerry și secretarul-general ONU, Ban Ki-moon înaintea întrevederii oficiale de la Casa Albă

„Economiile in dezvoltare sint epicentrul cresterii economice si ele sint dispuse sa coopereze”


Accentul pus pe Asia a fost o coordonata a politicii externe americane cit timp la conducerea Departamentului de Stat s-a aflat Hillary Clinton. Se va mentine si acum cind la conducerea diplomatiei americane se afla John Kerry? Care sint celelalte prioritati? Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Judecind cel puțin dupa discursul său inaugural, John Kerry nu pare sa fie adeptul deplasarii accentului politicii externe americane catre Asia. Kerry nu s-a declarat convins de argumentul intaririi prezentei militare americane in Asia-Pacific.

Reorietarea resurselor americane dinspre Orientul Mijlociu catre Asia este mostenirea lasata de Hillary Clinton, care si-a dorit ca Statele Unite sa se reafirme ca o putere in zona Asia-Pacific. Ce a vrut sa spuna Kerry? China a fost de-acum avertizata ca Statele Unite isi reafirma rolul de putere in Asia. A intentionat secretarul de stat sa sugereze ca prefera un angajament mai amplu cu China, care sa nu fie eclipsat de aceasta cursa pentru putere regionala? A vrut sa spuna ca Asia nu mai e o prioritate? Sau mesajul a fost ca America a jucat un rol important in regiune timp de decenii si ca va incerca sa nu faca nimic, inclusiv intarirea prezentei militare, care sa destabilizeze. Ce au insemnat cuvintele lui Kerry se va vedea incepind cu urmatoarele luni, cind Statele Unite se vor raporta la dispute teritoriale in sud-estul Asiei sau se vor angaja sau nu in ambitiosul Parteneriat Comercial Trans-Pacific.

Oficialitati americane spun ca politica Statelor Unite in regiune nu a suferit o modificare, America fiind o putere regionala timp de decenii. Afirmatiile doamnei Clinton se refereau mai curind la o reorientare catre o regiune de mare dinamism economic. In acest sens pivotarea catre Asia va continua.

In primul sau discurs de politica externa, la Universitatea statului Virginia, Kerry a spus ca America nu trebuie sa riste sa se izoleze de lumea inconjuratoare. Secretarul de stat a amintit de un recent sondaj de opinie din care reiese ca cei mai multi americani cred ca Statele Unite cheltuiesc un sfert din bugetul federal in chestiuni internationale si cred ca nivelul ar trebui sa fie de circa 10%.

„Mi-as dori sa am 10%” - a spus Kerry, arătînd ca cifra reala este de 10 ori mai mica. In discursul sau John Kerry nu s-a referit la situatii specifice de criza, preferind sa puna accentul pe marile probleme globale: schimbarile de clima, cele demografice (in special in Africa si Orientul Mijlociu unde circa jumatate de populatie este sub 20 de ani), drepturile omului si securitatea globala. Secretarul de stat a spus ca America trebuie sa se integreze in economia globala, aratind ca in prezent China investeste mai mult in Africa si economiile in crestere de pe acel continent. „Economiile in dezvoltare sint epicentrul cresterii economice si ele sint dispuse sa coopereze” - a spus John Kerry.
XS
SM
MD
LG