Linkuri accesibilitate

„În politică există întotdeauna loc pentru compromis...”


Gheorghe Cojocaru: „Evoluțiile ulterioare depind de capacitatea de a dialoga și de compromis a liderilor celor trei partide”.



Criza politică care a împlinit miercuri o săptămână a fost urmărită cu atenția de analistul și istoricul Gheorghe Cojocaru, cu care Vasile Botnaru a discutat în studioul Europei Libere de la Chișinău:

Gheorghe Cojocaru: „Fantoma alegerilor parlamentare anticipate se plimbă prin Republica Moldova. Drept răspuns la criza din cadrul Alianței pentru Integrare Europeană, opoziția comunistă sau cea socialistă a revendicat desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate. Aceste alegeri, din punctul de vedere al opoziției, vor trebui să fie precedate, la rândul lor, de demisia Guvernului, de formarea unui nou executiv din tehnicieni care să asigure guvernarea și să asigure desfășurarea scrutinului”.

Europa Liberă: Pe de altă parte, liderii Alianței, care formal încă mai guvernează, declară la unison, că nu agreează alegerile parlamentare anticipate. Ce să înţelegem din asta?

Gheorghe Cojocaru:
„Nu susțin alegerile parlamentare înainte de termen, ba mai mult decât atât, le resping, dar aceasta nu este suficient. Nu este suficient pentru că situația în care s-a ajuns este opera liderilor fostei Alianțe, indiferent de faptul că cel care a declanșat această ruptură este primul ministru Vlad Filat. Odată ce nu agreează dizolvarea înainte de termen a Parlamentului, odată ce Acordul privind funcționarea Alianței și-a pierdut valabilitatea și odată ce relațiile între cei trei lideri s-au deteriorat încât nu mai există cale de întoarcere, soluțiile la această situație vor fi foarte greu de găsit”.

Europa Liberă: Dumneavoastră spuneţi „Greu” alţii spun „chiar imposibil”…

Gheorghe Cojocaru:
„În politică există întotdeauna loc pentru compromis, mai trebuie de văzut dacă există această disponibilitate pentru compromis și în cadrul conducerilor celor trei partide. Dacă cei trei lideri vor realiza că ieșirea din criză nu se poate produce decât în baza unui compromis, dar și a unui angajament politic comun, atunci vor putea fi evitate alegerile parlamentare anticipate și se va putea sigura și continuitatea guvernării. Dacă nu, opoziția va avea câștig de cauză, imediat și în perspectivă”.

Europa Liberă: În lupta din interiorul Alianţei se pare că au fost folosite toate muniţiile, dar au folosit oare liderii celor trei partide politice de la guvernare toate mijloacele pentru a debloca situația?

Gheorghe Cojocaru:
„Nu, practic, în acest moment cele trei partide se află în faza imediat de după declanșarea crizei, când fiecare își definește strategia de urmat în raport cu cele întâmplate, își caută instrumentele de operat și încearcă să se poziționeze cât mai vizibil și profitabil pe scena politică. Tergiversarea nu este în favoarea actualei guvernări. Cu atât mai mult, că, în pofida retoricii aprinse, și prim-ministrul, și președintele Parlamentului și Mihai Ghimpu au arătat că înțeleg să lase, totuși, ușile deschise, pentru un eventual dialog. Evoluțiile ulterioare depind de capacitatea de a dialoga și de compromis a liderilor celor trei partide”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG