Linkuri accesibilitate

Premierul Filat declară Centrul Național Anticorupție instituție non-grata


Vlad Filat
Vlad Filat

...câtă vreme este condusă de Viorel Chetraru. În replică, CNA spune că îşi face datoria cu profesionalism.

Guvernul Filat s-a întrunit astăzi în prima sa ședință de când primul ministru și Partidul Liberal Democrat pe care-l conduce au rupt acordul de guvernare cu Partidul Democrat și Partidul Liberal. Situația Alianței pentru Integrare Europeană rămâne incertă, dar la ședință au fost de față miniștrii tuturor celor trei partide, în semn că guvernul ar continua să funcționeze în ciuda crizei. A lipsit numai șeful Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru pe care PLDM îl acuză de executarea comenzilor politice ale democraților și pe care secretariatul guvernului l-a anunțat că nu mai este primit la ședințe. Relatează Valentina Ursu:

Premierul Vlad Filat spune că decizia de a interzice şefului CNA, Viorel Chetraru, să fie prezent la şedinţele de Guvern îi aparţine.

Vlad Filat: „Aceasta este decizia mea. Nu a fost invitat. Şi până când această instituţie nu va reveni în albia legalităţii – dar nu în acţiuni eminamente cu caracter politic – nu vor veni la şedinţa Guvernului sau în cadrul altor şedinţe. Şi sarcina pe care o avem, la ora actuală, este de a repune în legalitate această instituţie care funcţionează pe banii plătiţi de cetăţeni, nu pe banii plătiţi de către oligarhi sau de către infractori.”

Printr-un comunicat de presă, CNA îşi exprimă speranţa că decizia de a interzice participarea reprezentanţilor Centrului la şedinţele Cabinetului de Miniştri, pentru prima dată de la instalarea actualului Executiv, este o simplă coincidenţă şi nu reprezintă încă o tentativă de intimidare la adresa instituţiei. Comunicatul menţionează că CNA îşi va face datoria în continuare cu profesionalism, va pune la baza activităţii legea şi nu se va lăsa influenţată de presiunile care se exercită. Analistul politic Igor Boţan nu vede, pentru moment, care ar putea fi deznodământul acestui conflict şi iată de ce:

Igor Boţan
Igor Boţan
Igor Boţan: „Pentru că lipseşte exact raţiunea în acest conflict. Ei se autoexcită pe sine şi răspund la orice acţiune nechibzuită a unuia din parteneri. Răspund cu acţiuni la fel de nechibzuite, fără să-şi dea seama care poate fi finalitatea.”

Europa Liberă: Aceasta se răsfrânge asupra actului guvernării?

Igor Boţan: „Sigur. Ţara este prost guvernată, nu numai din cauza conflictului pe care îl avem. Chiar astăzi prim-ministrul a făcut o analiză şi o trecere în revistă a modului în care se implementează planul de acţiuni activităţi instituţiilor Guvernului, în proporţie de 1/5. Deci, pur şi simplu, instituţiile statului sunt ori paralizate, ori cei care sunt responsabili pentru implementarea programului Guvernului se ocupă cu orice altceva. Plus la aceasta, vedem respectiva luptă politică care se răsfrânge asupra instituţiilor de ocrotire a normelor de drept. Noi nu ştim, după ce a fost reţinut şefului Fiscului, ce se va întâmpla cu acumulările la buget. S-ar putea să nu avem niciun fel de surprize, dar s-ar putea să avem surprize foarte neplăcute. Sau când instituţiile statului sunt la cheremul liderilor partidelor, putem lesne să ne imaginăm că ele sunt şi lucrează la turaţii maxime împotriva partenerilor din Alianţă şi nu se ocupă de combaterea crimelor săvârşite de adevăraţii infractori. Dar cel mai periculos ecou poate fi din partea simplilor cetăţeni, care şi aşa nu mai cred în instituţiile statului, iar acum vor trebui cumva să reacţioneze. Deci lucrurile arată foarte, foarte prost.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG