Linkuri accesibilitate

Gâlceava politicienilor văzută de la Soroca


Cetatea de la Soroca
Cetatea de la Soroca

Valentina Ursu în discuţie cu locuitori ai oraşului Soroca despre efectele crizei politice şi nevoia concilierii în AIE.


Departe de Chişinău, alegătorii spun că se năruie încrederea în cei pe care i-au votat la alegerile precedente parlamentare şi că politicienii sunt mai degrabă condamnaţi la antipatie publică. Iată cum explică declinul popularităţii politicienilor Raisa Coţaga:

Raisa Coţaga
Raisa Coţaga
Raisa Coţaga: „Nu le ajunge cultură şi stimă faţă de poporul care i-au ales. Nu le ajung banii pe care trebuie să îi împartă, că au împărţit până acum şi încă a mai rămas olecuţă să mai împărţească şi să ne lase cu pielea în republica aceasta.”

Europa Liberă: Se zice că poporul îşi merită conducerea pe care şi-a ales-o.

Raisa Coţaga: „Vorba aceasta merge, dar poporul nostru nu merită, pentru că e un popor muncitor care trebuie să ajungă mai departe. Nu degeaba tineretul tot a lepădat ţara noastră şi a plecat peste graniţă. Au rămas mamele bătrâne cu nepoţii şi îi cresc, şi au rămas toţi bolnavii; policlinicile sunt pline şi nu le ajung de medicamente la bătrânii care au rămas, şi nu le ajunge de jumătate de kilogram de carne să o ia în fiecare lună să o mănânce.”

Europa Liberă: Dacă eventual se împacă, ce aşteptaţi de la ei în continuare să facă, cei de la putere?

Raisa Coţaga: „Dacă se împacă, aşteptăm să meargă ţara pe un drum european şi în Europa să plecăm.”

*

Referindu-se la neînţelegerile din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană, fermierul Andrei Coţaga spune că îi este mai uşor să recunoască faptul că s-a dezamăgit în cei de sus decât să declare că îi simpatizează pe cei din opoziţie şi invers.

Andrei Coţaga
Andrei Coţaga
Andrei Coţaga: „Cred că este bunul Dumnezeu care îi va aduna şi vor găsi limbă comună. În caz contrar, dacă nu vor găsi limbă comună, societatea s-a săturat de toate cele care se fac pe acest plai.”

Europa Liberă: Cine e mărul discordiei?

Andrei Coţaga: „Deci mărul discordiei e societatea. Nu ştiu ce personalităţi am ales, că de-odată ne-au promis şi pe ură ne-au dat de-a berbeleacul.”

Europa Liberă: Dar când v-aţi dat votul, pentru ce l-aţi dat?

Andrei Coţaga: „Pentru bunăstare, pentru libertate, pentru democraţie, pentru cumsecădenie, pentru demnitate.”

Europa Liberă: Şi cum îl taxaţi pe politicianul care vine şi vă promite, şi nu onorează promisiunea?

Andrei Coţaga: „Pe politicianul care vine – să nu mai vină mai mult să aducă societatea în minte tulbure, să-şi păstreze demnitatea. În altfel, noi îi vom taxa pe toţi.”

Europa Liberă: Dacă vor fi alegeri anticipate, mergeţi să votaţi?

Andrei Coţaga: „Iaca aicea stau şi mă gândesc.”

Europa Liberă: Ce sfat le-aţi da, în situaţia aceasta de criză politică?

Andrei Coţaga: „Să cedeze toţi, să se aşeze la masa de tratative şi să uite, şi eu mă adresez către toţi politicienii: „Lăsaţi rânza. O să găsim cuţitul cela, bisturiu cu care vom tăia rânza. Şi veţi plânge pe urmă”. Preşedintele ţării trebuie să-i pună la cale: să termine cu toate bârfele unul faţă de altul, să păstreze ţara în întregime. Noi nu avem leninism acuma, nu avem stalinism – nu trebuie să luăm baioneta să o înfigem în toţi. Să păstreze democraţia, Alianţa, să fie stimată preşedinţia şi preşedintele să ia hăţurile în mâna lui, calm să rezolvăm toate problemele: sociale, economice, ale sănătăţii şi ale culturii. Iată cum trebuie să procedeze nişte demnitari cu o cultură înaltă.”

*

Pensionara Sofia Rusnac ar vrea ca guvernanţii să îngroape securea războiului.

Sofia Rusnac
Sofia Rusnac
Sofia Rusnac: „Dacă ar avea cultură mai înaltă, ei s-ar împăca, fiindcă şi cuvintele sunt multe în limba noastră, dar trebuie alese, când vorbeşti şi nu aşa, ca nuca în perete, să dai. Când încep mai-mai să-şi dea la bot, mă iertaţi de expresie, se fac de râs în faţa tuturor, a celor mai de jos clase. Se fac de râs.”

Europa Liberă: Ce ar trebui să facă preşedintele ţării acum? Domnul Timofti poate să îi împace?

Sofia Rusnac: „Dar de unde ştiu ce poate el să facă, dacă ei sunt aşa de încăpăţânaţi toţi? Dacă i-ar aduna grămadă, cum a zis că îi adună pe toţi trei şi să stea de vorbă cu dânşii împreună, şi tot nu ştiu dacă dintr-odată s-ar da la brazdă. Totuna trebuie timp să treacă şi să insiste să-i dea la brazdă.”

Europa Liberă: Dacă ar fi alegeri, mergeţi să votaţi?

Sofia Rusnac: „Am să votez. D-apoi cum că nu votez? O viaţă întreagă votez.”

Europa Liberă: Aţi vrea să se ajungă la alegeri?

Sofia Rusnac: „N-aş vrea să se ajungă la alegeri, fiindcă alegerile sunt o sărăcie pentru popor. Totuna fac ce vor şi tot înaintează pe cine vor, şi tot, la urma urmei, ies şi se ceartă. Mai bine încet şi cu înţelegere, cu omenie.”

*

Svetlana Duca, şomeră, care, până nu demult, era funcţionar public la Soroca, crede că liderii AIE sunt incompatibili.

Svetlana Duca
Svetlana Duca
Svetlana Duca: „Fiecare vrea să se promoveze, fiecare vrea să arate că cel mai mult lucrează şi îl doare inima de popor, dar, în consecinţă, au nişte interese fiecare personale, în primul rând.”

Europa Liberă: Cum se răsfrânge aceasta asupra Moldovei profunde? Aici, la Soroca, se răsfrânge ceea ce se întâmplă?

Svetlana Duca: „Da, desigur. Chiar eu sunt jertfă a astfel de reglări de conturi politice. După un stagiu de muncă de 13 ani de funcţionar public, am rămas fără serviciu, tot pe criterii politice. Adică clar, s-a făcut conform legii, că a fost reducere de state, de personal, pentru a lua atribuţiile şi a le da altor persoane. S-a pornit totul de la faptul că am fost şi eu consilier orăşenesc şi domnului primar de atuncea, domnului Victor Său, nu i-au plăcut unele întrebări care i-au fost puse, incomode, în cadrul consiliului local, şi de aceasta...”

Europa Liberă: Acum ce ar fi mai bine: să rămână Alianţa, să fie o reconfigurare a puterii executive, să se ajungă la alegeri parlamentare anticipate? Ce ziceţi dumneavoastră, cei care veţi fi cu buletinul de vot în mână?

Svetlana Duca: „Totuşi de întrebat populaţia. Adică cred că ar fi nişte alegeri anticipate, omul să-şi spună părerea, fiindcă s-a săturat lumea să mai aibă încredere, să mai aştepte. 3 ani de zile de promisiuni şi nimic nu s-a făcut.”

Europa Liberă: Ce s-a promis cetăţeanului şi nu s-a onorat?

Svetlana Duca: „Un nivel de viaţă mai ridicat. Fiindcă noi spuneam cândva că este un genocid, când era pe timpurile lui Stalin, dar cred că acuma este un genocid şi mai mare, fiindcă totul se face împotriva omului, din toate domeniile, şi învăţământ, şi medicină şi aşa mai departe.”

Europa Liberă: Şi dacă se ajunge la alegeri parlamentare anticipate, credeţi că se schimbă configuraţia politică în Legislativ?

Soroca, oraşul vechi şi nou
Soroca, oraşul vechi şi nou
Svetlana Duca: „Nu ştiu, fiindcă sunt foarte multe necunoscute şi foarte multe ies la iveală pe parcurs. Adică este imprevizibil ce va fi. Dar trebuie de întrebat totuşi populaţia care e dorinţa ei.”

Europa Liberă: Cine poartă cea mai mare vină?

Svetlana Duca: „Nici nu ştiu. Cred că totuşi populaţia, fiindcă noi suntem un electorat care nu suntem încă bine orientaţi şi nu înţelegem ceea ce facem. Mă indignă când aud că acestea sunt consecinţele faptului că am fost în Uniunea Sovietică. Bine, au fost şi alte republici din fosta Uniunea Sovietică. Luăm aceleaşi Ţări Baltice, tot au trecut prin Uniunea Sovietică. Dar la dânşii, cum trăiesc oamenii şi cum trăim noi?”

Europa Liberă: Acolo, sus, la vârf, cine poartă mai mare vină?

Svetlana Duca: „Fiecare la funcţia lui respectivă. Dacă ar pune interesele poporului pe primul loc, ar fi mai bine.”

Europa Liberă: O altă forţă politică poate să apară, poate să vă insufle mai multă încredere?

Svetlana Duca: „Mai meditez.”

*

„Doamna Larisa” – aşa s-a prezentat persoana, care spune că în coaliţia de guvernare ar prevala mai degrabă interesul personal.

Doamna Larisa
Doamna Larisa
Doamna Larisa: „Eu nu înţeleg una: câtă bogăţie trebuie la un om, câtă avere trebuie? Că tot încolo toţi ne ducem. Dau şi dau, şi dau europenii – şi cine mai dă acolo – şi nu-i ban, şi nu-i ban. Uite, e bortă în bortă, în tot anul reparăm drumurile. Unde sunt banii ceia, Doamne Dumnezeule?! Temeţi-vă măcar de Dumnezeu! Or, eu nici nu mai ştiu cum să zic, pe cuvânt, de-amu ajunge cuţitul la os.”

Europa Liberă: Care ar fi varianta cea mai bună în această situaţie de criză??

Doamna Larisa: „Nu ştiu.

Europa Liberă: Ce să facă cei de sus?

Doamna Larisa: „Nu, eu nu ştiu ce trebuie ei să facă.”

Europa Liberă: Dar ce i-aţi sfătui?

Doamna Larisa: „Să nu fure banii publici, banii noştri.”

Europa Liberă: Ce probleme trebuie să rezolve astăzi cei care conduc Republica Moldova?

Doamna Larisa: „Problemele sociale, problemele norodului, să ne aibă şi pe noi în vedere.”

Europa Liberă: Alegeri ar fi potrivite, dacă ar avea loc?

Doamna Larisa: „Nu, nici deloc. D-apoi câţi bani se încleie pe garduri iar şi pe drumuri? Acesta tot e ban, eu înţeleg. Aceasta nu se face degeaba. Iar bani pierduţi.”

Europa Liberă: Să se împace?

Doamna Larisa: „Să se împace, dar nu ştiu cum. Nu ştiu, eu socot că ei toţi au ceva de ascuns.”
XS
SM
MD
LG